Filtracija – cirkulacija vode

U pogledu održavanja čistoće vode u bazenu, osnovni zadatak je odstranjivanje mehaničke nečistoće i kontinuirano dodavanje hemije za bazene. U svrhu filtriranja vode u bazenima koriste se uređaji za cirkulaciju vode, koji se uglavnom sastoje od pumpe i filtera. Za velike bazene koriste se filterske pumpe sa peščanim punjenjem. Za manje bazene pogodne su pumpe sa papirnim filterskim uloškom. Ove pumpe odstranjuju nečistoću sa površine vode. Za odstranjivanje nečistoće sa dna bazena, koja je teža od vode, koristi se podvodni usisivač. On se obično priključuje na uređaj za cirkulaciju vode. Tamo gde to nije moguće, preporučuje se tip usisivača koji se priključuje na baštensko crevo.

Podešavanje hemijske ravnoteže vode

Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Faktori koji utiču na hemijsku ravnotežu i bakteriološku ispravnost bazenske vode su pH vrednost, alkalnost i tvrdoća vode. Redovno praćenje kvaliteta vode u vašem bazenu obezbediće vam minimalne troškove održavanja vode tokom letnjih meseci. Redovnim održavanjem bazena uštedećete novac na hemikalije za tretman vode.

pH-vrednost vode

Prvi bitan parametar u hemijskoj ravnoteži vode jeste njena pH-vrednost. Merenje pH vrednosti vode vrši se po skali od 0-14, na kojoj je 7 neutralna vrednost. Ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera.

Idealna pH-vrednost vode u bazenu je 7.2-7.6 

Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača, pošto je pH-vrednost ljudskog oka oko 7.5. pH-vrednost ispod 7.2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekcijsko delovanje hemijskih sredstva na bazi hlora jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), ipak nije preporučljiva pH-vrednost ispod 7.2. Takođe, nije preporučljiva ni pH-vrednost preko 7.8, jer nepovoljno utiče na oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne. Za snižavanje pH vrednosti koristi se preparat pH minus, dok je namena preparata pH plus povećanje pH vrednosti vode.

Praktična iskustva pokazuju da najviše problema stvara prevelika pH vrednost. Čest problem je da, i pored dodavanja propisane količine hlora, voda ostaje mutna i razmnožavaju se alge. Nakon merenja pH-vrednosti, u najviše slučajeva se može utvrditi da je uzrok problema bila previsoka pH vrednost. 

Ukupna alkalnost vode (total alkalinity-TA

Ova vrednost predstavlja slobodni kapacitet vode za prihvat promene pH-vrednosti. To znači da se, pri dodavanju manje količine kiseline, pH-vrednost menja u manjoj meri, ili se uopšte ne menja. Ako je ova vrednost previše niska ili previše visoka, teško je podesiti ph-vrednost. Idealna TA vrednost je između 80 i 120 mg/l. Ona se može izmeriti pomoću analizatora vode. 

Tvrdoća vode

Tvrdoća je termin koji se koristi da bi se opisala koncetracija kalcijumovih i magnezijumovih soli rastvorenih u vodi. Ove soli uzrokuju vodeni kamenac na zidovima bazena, u cevovodima i peščanim filterima, nanoseći znatnu štetu u mašinskim jedinicama. Tvrdoća vode se hemijskim tretmanom ne može smanjiti. Ipak, soli koje uzrokuju tvrdoću vode mogu se zadržati u obliku rastvora, čime se može sprečiti izdvajanje kamenca. 

Dezinfekcija

Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Mikroorganizmi su živa bića nevidljiva golim okom, koja neprekidno dospevaju u vodu preko kiše, vetra i kupača. Od bakterija, virusa, algi i gljiva, bakterije su najveći neprijatelji.

Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1.5 mg/l 

Najveći broj mikroorganizama je bezopasan za ljudski organizam, ali neki od njih izazivaju bolesti ili infekcije. Ukoliko se ne unište, preko vode prelaze sa jednog čoveka na drugog. Organske materije čine da je voda u bazenu mutna. Za dezinfekciju bazenske vode najčešće se koristi hlor za bazene. U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora (free chlorine-FC) koja uništava alge i mikroorganizme koje izazivaju infekciju, a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. 

Kod male dece, ali i kod starijih osoba, česta je preosetljivost na hlor. U slučaju preosetljivosti na hlor, za dezinfekciju vode u bazenima preporučuje se upotreba sredstava sa kiseonikom. Pri ovom postupku dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored navedenog se, kao alternativni postupci za obradu vode, preporučuju ozonizacija ili uređaji za UV zračenje. 

Odstranjivanje algi

U bazenskoj vodi se, i pored upotrebe sredstava za dezinfekciju i filtraciju, mogu stvarati i alge ili drugi mikroorganizmi. Za sprečavanje stvaranja ili uništavanje već nastanjenih algi, najefikasnija su kvaterner amonijačna jedinjenja bez hlora, koja se biološki razgrađuju.

Nedovoljna količina dezinfekcionih sredstava i algicida, za manje od 12 časova dovešće do pojave zelenih algi u bazenskoj vodi. Ovo se u potpunosti može odstraniti velikom količinom hlora za bazene (postupak šokiranja vode), podizanjem sadržine hlora na 3-5 mg/l. Kod otvorenih bazena, šok tretman vode treba obaviti jednom u dve nedelje, a pri temperaturama vode iznad 26°C – jednom nedeljno. Na ovaj način se može sprečiti stvaranje algi. 

Flokulacija

Sitnu plivajuću koloidnu nečistoću u vodi bazena, kao na primer alge, filteri nisu u stanju da odstrane. Voda u bazenu od tih materija postaje opalna, što se može odstraniti samo dodavanjem sredstava za flokulaciju. Flokulanti skupljaju sitne čestice u veće pahulje, te se one mogu zadržati na filteru ili se nataložiti, pa usisati. 

Česti problemi sa bazenskom vodom

Bazenska voda je mutna ili zelena

Uzrok: Čest uzrok je neodržavanje bazena i bazenske vode i visok pH vode, što dovodi do porasta broja algi u vodi.
Rešenje: Ispravljanje pH vrednosti na 7.2 – 7.6 sa hemikalijama. pH vrednost treba pažljivo povećavati kako ne bi došlo do prezasićenja. Uraditi šok tretman hlorom.

Bazenska voda je ima smeđu nijansu posle dodavanja hlora

Uzrok: Niska pH vrednost. Hlor reaguje s gvožđem u vodi, koji je normalno prisutan, ali se ne može videti. To takođe može uzrokovati smeđe mrlje na zidovima i podu bazena.
Rešenje: Smanjiti tretman hlora do vrednosti ispod 0,5ppm. Usisivačem ukloniti smeđe mrlje.

Rast algi po zidovima i na podu bazena

Uzrok: Toplo vreme i povećana vlažnost vazduha, olujno nevreme kao i neredovno održavanje.
Rešenje: Očistiti bazen. Regulisati pH vrednost vode, uraditi šok tretman hlorom. Nakon minimum 24 sata upotrebiti sredstva za uklanjanje algi. Ponovo očistiti bazen.

Pojava crnih algi u nepristupačnim delovima bazena

Uzrok: Neredovno održavanje, čišćenje i kontrolisanje pH vrednosti.
Rešenje: Čišćenjem skinuti alge, dodati sredstva za uklanjanje algi. Šok tretman hlorom naredna dva dana u popodnevnim časovima. Redovna provera pH vrednosti pre svakog tretmana hemikalijama.

Peckanje očiju i nosa

Ukoliko se plivači žale na peckanje očiju, nosa ili na suvu i nadraženu kožu, problem je u sastavu vode. pH vrednost vode je previsoka ili preniska.

Miris hlora

Mnogi vlasnici bazena se žale da voda u bazenu nije čista, iako hlora ima, jer se njegov miris oseća. Međutim, nakon merenja može se utvrditi da je nivo slobodnog hlora nizak. Preostali hlor reaguje sa amonijakom i drugim jedinjenjima koja sadrže kiseonik.
Rešenje: Šok tretman vode hlorom za bazene.

Značaj redovnog održavanja vode u bazenima

Hemija za bazene ume da bude značajan izdatak ako se lančano pojavi više problema sa vodom u bazenu. Takođe, izbor hemikalija može biti zbunjujuć, dok ne utvrdite tačan uzrok problema. Zato vam savetujemo redovno uklanjanje svih krupnih nečistoća iz bazena, čišćenje i pravovremenu zamenu filterskog uloška u pumpi i svakodnevno praćenje kvaliteta vode u bazenu. Na ovaj način sprečavate situacije koje zahtevaju skupe intervencije, poput šok tretmana hlorom i kupovine algicida, fungicida i baktericida.

(Pročitano 2,712 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *