Filtracija – cirkulacija vode

U pogledu održavanja čistoće vode u bazenu, osnovni zadatak je odstranjivanje mehaničke nečistoće i kontinuirano dodavanje hemikalija. Za tu svrhu koriste se uređaji za cirkulaciju vode, koji se uglavnom sastoje od pumpe i filtera. Za velike bazene koriste se filterske pumpe sa peščanim punjenjem, a za manje – pumpe sa papirnim uloškom. One odstranjuju nečistoću sa površine vode. Za odstranjivanje nečistoće sa dna bazena, koja je teža od vode, koristi se podvodni usisivač. On se obično priključuje na uređaj za cirkulaciju vode. Tamo to nije moguće, preporučuje se tip usisivača koji se priključuje na baštensko crevo.

Podešavanje hemijske ravnoteže vode

Voda u bazenu će biti čista i prozirna samo ako su sastojci u hemijskoj ravnoteži. Faktori koji utiču na hemijsku ravnotežu i bakteriološku ispravnost bazenske vode su pH vrednost, alkalnost i tvrdoća vode. Redovno praćenje kvaliteta vode u vašem bazenu obezbediće vam minimalne troškove održavanja vode tokom letnjih meseci. Redovnim održavanjem bazena uštedećete novac na hemikalije, sprečavajući situacije koje zahtevaju skupe intervencije, poput šok tretmana hlorom i kupovine algicida, fungicida i baktericida.

pH-vrednost

Prvi bitan parametar je pH-vrednost vode. pH se meri na skali od 0-14, na kojoj je 7 neutralna vrednost. Ispod te vrednosti voda je kiselog karaktera.

Idealna pH-vrednost vode u bazenu je 7.2-7.6 

Preporučena pH-vrednost vode bazena je blago bazna, što doprinosi ugodnom osećaju kupača, pošto je pH-vrednost ljudskog oka oko 7.5. pH-vrednost ispod 7.2 nadražuje oči i ima korozivno delovanje. Mada je dezinfekcijsko delovanje hemijskih sredstva na bazi hlora jače u kiseloj sredini (ispod pH 7), ipak nije preporučljiva pH vrednost ispod 7.2. Takođe, nije preporučljiva ni pH-vrednost preko 7.8, jer nepovoljno utiče na oči, a efikasnost sredstava za hlorisanje u velikoj meri opadne. Za snižavanje pH vrednosti koristi se preparat pH minus, dok je namena preparata pH plus povećanje pH vrednosti vode.

Praktična iskustva pokazuju da najviše problema stvara prevelika pH-vrednost. Vlasnici bazena često imaju problem da u vodu dodaju propisanu količinu hlora, ali je voda i dalje mutna i razmnožavaju se alge. Nakon merenja pH-vrednosti, u najviše slučajeva se može utvrditi da je uzrok problema bila previsoka pH-vrednost. 

Ukupna alkalnost (total alkalinity-TA

Ova vrednost predstavlja slobodni kapacitet vode za prihvat promene pH-vrednosti. To znači da se, pri dodavanju manje količine kiseline, pH-vrednost menja u manjoj meri, ili se uopšte ne menja. Ako je ova vrednost previše niska ili previše visoka, teško je podesiti ph-vrednost. Idealna TA vrednost je između 80 i 120 mg/l. Ona se može izmeriti pomoću analizatora vode. 

Tvrdoća vode

Tvrdoća je termin koji se koristi da bi se opisala koncetracija kalcijumovih i magnezijumovih soli rastvorenih u vodi. Iz tog razloga se izdvaja vodeni kamenac na zidovima bazena, u cevovodima i peščanim filterima, nanoseći znatnu štetu u mašinskim jedinicama. Tvrdoća vode se hemijskim tretmanom ne može smanjiti, ali se soli koje uzrokuju tvrdoću mogu zadržati u obliku rastvora, a time se može sprečiti izdvajanje kamenca. 

Dezinfekcija

Dezinfekcijskim sredstvom nazivamo onu hemikaliju koja uništava ili neutralizuje mikroorganizme u vodi bazena. Mikroorganizmi su živa bića nevidljiva golim okom koja neprekidno dospevaju u vodu preko kiše, vetra i kupača. Od bakterija, virusa, algi i gljiva, bakterije su najveći neprijatelji.

Idealna sadržina aktivnog hlora je 1-1.5 mg/l 

Najveći broj mikroorganizama je bezopasan za ljudski organizam, ali neki od njih izazivaju bolesti ili infekcije. Ukoliko se ne unište, preko vode prelaze sa jednog čoveka na drugog. Organske materije čine da je voda u bazenu mutna. Za dezinfekciju bazenske vode najčešće se koriste jedinjenja hlora. U bazenima treba održavati takvu količinu aktivnog slobodnog hlora (free chlorine-FC) koja uništava mikroorganizme koje izazivaju infekciju i alge, a da ne bude škodljiv po zdravlje kupača. 

U slučaju preosetljivosti na hlor, kod male dece, ali i kod starijih osoba, preporučuje se upotreba sredstava za dezinfekciju sa kiseonikom. Pri ovom postupku dezinfekciju vrši aktivni kiseonik. Pored navedenog se, kao alternativni postupci za obradu vode, preporučuju ozonizacija ili uređaju za UV zračenje. 

Odstranjivanje algi

U vodi bazena se i pored upotrebe sredstava za dezinfekciju i filtraciju mogu stvarati i alge ili drugi mikroskopski biljni organizmi. Za sprečavanje stvaranja algi, ili za uništavanje već nastanjenih algi, najefikasnija su kvaterner amonijačna jedinjenja koja ne sadrže hlor, a biološki se razgrađuju. 

Ukoliko se količina sredstava za dezinfekciju i sredstava za uništavanje algi u vodi znatno smanji, 12 časova je dovoljno da se voda u bazenu napuni zelenim algama. Ovo se u potpunosti može odstraniti velikom količinom hlora (postupak šokiranja vode), podizanjem sadržine hlora na 3-5 mg/l. Kod otvorenih bazena šok tretman vode treba obaviti jednom u dve nedelje, a pri temperaturama vode iznad 26°C jednom nedeljno, čime se može sprečiti stvaranje algi. 

Flokulacija

Sitnu plivajuću koloidnu nečistoću u vodi bazena, kao na primer alge, filteri nisu u stanju da odstrane. Voda u bazenu od tih materija postaje opalna, što se može odstraniti samo dodavanjem sredstava za flokulaciju. Sredstva za flokulaciju sitne čestice skupljaju u veće pahulje, te se one mogu zadržati na filteru ili se mogu nataložiti, pa usisati. 

Česti problemi sa bazenskom vodom

Bazenska voda je mutna ili zelena

Uzrok: Čest uzrok je neodržavanje bazena i bazenske vode i visok pH vode, što dovodi do porasta broja algi u vodi.
Rešenje: Ispravljanje pH vrednosti na 7.2 – 7.6 sa hemikalijama. pH vrednost treba pažljivo povećavati kako ne bi došlo do prezasićenja. Uraditi šok tretman hlorom.

Bazenska voda je ima smeđu nijansu posle dodavanja hlora

Uzrok: Niska pH vrednost. Hlor reaguje s gvožđem u vodi, koji je normalno prisutan, ali se ne može videti. To takođe može uzrokovati smeđe mrlje na zidovima i podu bazena.
Rešenje: Smanjiti tretman hlora do vrednosti ispod 0,5ppm. Usisivačem ukloniti smeđe mrlje.

Rast algi po zidovima i na podu bazena

Uzrok: Toplo vreme i povećana vlažnost vazduha, olujno nevreme kao i neredovno održavanje.
Rešenje: Očistiti bazen. Regulisati pH vrednost vode, uraditi šok tretman hlorom. Nakon minimum 24 sata upotrebiti sredstva za uklanjanje algi. Ponovo očistiti bazen.

Pojava crnih algi u nepristupačnim delovima bazena

Uzrok: Neredovno održavanje, čišćenje i kontrolisanje pH vrednosti.
Rešenje: Čišćenjem skinuti alge, dodati sredstva za uklanjanje algi. Šok tretman hlorom naredna dva dana u popodnevnim časovima. Redovna provera pH vrednosti pre svakog tretmana hemikalijama.

Peckanje očiju i nosa

Ukoliko se plivači žale na peckanje očiju, nosa ili na suvu i nadraženu kožu, problem je u sastavu vode. pH vrednost vode je previsoka ili preniska.

Miris hlora

Mnogi vlasnici bazena se žale da voda u bazenu nije čista, iako hlora ima, jer se njegov miris oseća. Mođutim, nakon merenja može se utvrditi da je nivo slobodnog hlora nizak. Preostali hlor reaguje sa amonijakom i drugim jedinjenjima koja sadrže kiseonik.
Rešenje: Šok tretman vode hlorom.

(Pročitano 24 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *