Moderan tepih je jedan od nezaobilaznih detalja u uredjenju stana. Predstavlja i dalje najefikasniji metod utopljavanja poda prostorije, uz dodatni komfor mekoće. Najnovije tehnologije izrade tepiha omogućile su odličnu dekorativnu notu, uz veliki broj motiva koji se mogu uklopiti u svaki ambijent. Često motivi na tepisima prikazuju i sklonosti osobe koja živi u stanu. Tako se pojavljuju tepisi koji motivom dočaravaju muziku, putovanja, prirodu, dečiju igru ili neku apstrakciju.

Boja tepiha

Boja tepiha se bira kao kontrast ostatku prostorije i nameštaju, ili se tonovima uklapa sa pretežnim bojama stana. Trendovi u uredjenju stana dozvoljavaju maštovite kombinacije, pa se tepisi izdvajaju kao zaseban funkcionalno dekorativni proizvod.

Materijal tepiha

Materijali koji se koriste za izradu tepiha su različiti, od prirodnih tepiha izradjenih od vune, pa do različitih sintetičkih materijala i pletiva najčešće polipropilen, viskoza, poliester. Tepisi izrađeni od vune tradicionalno su svrstani u poželjnu kategoriju sa osnovnom idejom nosica kvaliteta i topline. Vuna ne pruža široke mogućnosti obrade i dizajniranja. Stoga su tepisi od vune zadržali svoj nivo široke upotrebe na nižem nivou.

Nakon dužeg traganja za idealnim materijalom, proizvodjači tepiha su se najviše zadržali na polipropilenu. Navikli smo da termin “sintetički” implicira lošiji kvalitet, jeftin izgled i kraći životni vek materijala. Suprotno tome, polipropilen se pokazao kao izuzetno dobar materijal. Odlikuju ga visoka otpornost na habanje, postojanosti boja, zadržavanja same strukture tepiha, održavanja toplote, i lako održavanje i uklanjanje fleka. Ovaj materijal omogućava i gušću strukturu tkanja tepiha. Zahvaljujući tome, moguće je napraviti na stotine hiljada uboda po kvadratnom metru, pa su detalji na tepihu izuzetni. Ovaj materijal dokazuje da sintetički tepisi mogu izgledati neverovatno, a istovremeno nude vrhunsku trajnost.

Veličina tepiha

Moderan način uređenja stana postavlja tepih kao bitan detalj, ali i ono što je ispod njega, parket, laminat i slično. Stoga se dimenzija tepiha bira tako da pravilno prekriva deo prostorije, ostavljajući okolinu u dizajnu samog poda. U većim prostorijama nije redak pristup postavljanje i nekoliko manjih tepiha u različitim pozicijama kako bi se između tepiha primećivao i dizajn poda. Standardna ponuda tepiha se kreće u granicama dužine od 150 cm, pa preko 230 cm.

Nove tehnologije izrade, pored visokog kvaliteta i lepog dizajna, donose i niske cene tepiha, pa sama zamena tepiha nije nužno teška. Promenom tepiha u potpunosti se menja ambijent, dobija osećaj pozitivne promene i nove čistoće.

(Pročitano 329 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *