Šrafilice – iskustva, karakteristike i namena

Sa poboljšanjima koje su u svetu akumulatorskog alata donele litijum jonske baterije, šrafilice i akumulatorske bušilice su postale pouzdan priručni alat za profesionalne majstore, ali i za hobi stručnjake. Šrafilica je alat koji koristi nastavke koji su vrhom prilagođeni da odgovaraju urezu koji se nalazi na glavi šrafa, danas najčešće u upotrebi nekoliko vrsta takozvanog krstastog šrafa. Jednostavnim odabirom smera okretanja šrafilicom se sa lakoćom šrav odvrće ili zavrće i to u najrazličitijim materijalima. Brzina rada i ušteda utrošene energije su glavne prednosti šrafilice i akumulatorske bušilice.

Pre nego što se odlučite za kupovinu šrafilice, pokušajte da sagledate namenu za koju Vam je ovaj alat potreban. Ponuda šrafilica je velika, ali takodje i klasifikovana, po veličini, nameni, snazi i opremi koja se isporučuje, takođe šrafilice proizvode veliki svetski proizvodjači koji nude kvalitetne proizvode i manje poznati proizvodjači sa nižim kvalitetom proizvoda, ali ukoliko dobro sagledate namenu i ovi alati mogu biti dugotrajni.

Male šrafilice sa slabijim baterijama, mogu se koristiti za kućne potrebe, rasklapanje elektronike, sastavljanje nameštaja, kačenje slika i slično. Potrebno je da planirate svoje radove kako bi pre upotrebe napunili bateriju. U ponudi ove šrafilice su najjeftinije, a u istoj kategoriji veliki proizvodjači nude proizvode koji su skuplji i do 3 puta. Suštinski namena je ista dok se kvalitet izrade i materijala razlikuje što i odredjuje cenu. Bitno je znati da veliko ime proizvodjača, visoka cena i kvalitetna izrada šrafilice, ne menja njenu namenu. Ukoliko je šrafilica namenjena za lakše radove npr. sklapanje nameštaja u kućnim uslovima, ne može se koristiti za zatezanje šrafova gde je potrebna velika snaga, ili vremensko ograničenje gde je potrebno zašrafiti 1000 šrafova za 1h. Nenamenska upotreba će rezultirati kvarom na alatu.

Velike i srednje šrafilice sa jakim baterijama, prvenstveno karakterišu litijum-jonske baterije (Li-ion) koje alatu daju dužu autonomiju rada i otporniju bateriju. Ove šrafilice se uglavnom mogu koristiti kao pouzdan alat i za bušenje rupa u zidu, dok se za profesionalnu upotrebu mogu naći i modeli koji koriste elektro pneumatsku tehnologiju za bušenje betonskih zidova.

Pored moćnih baterija ove šrafilice poseduju podesiv obrtni moment, što korisniku daje mogućnost da iz alata dobije maksimalne performanse kao i da posao uspešno obavi.

Namena ovog tipa šrafilice je sveobuhvatna, od lakših poslova kao i kod malih šrafilica pa do zahtevnih poslova koji predstavljaju kombinaciju bušenja i šrafljenja. Kod odabira ovog tipa šrafilice samo ime proizvodjača igra veliku ulogu, jer iza toga stoji kvalitet alata koji je bitan za uspešno i kvalitetno obavljanje posla. Ovakve šrafilice proizvode Makita, Bosch, DeWalt, Hitachi ali i sve prisutniji i kvalitetan alat proizvodjača Einhell. Sledeća bitna karakteristika je upravo baterija, najbolje je ponovo proceniti potrebe i ukoliko planirate dnevni rad, najbolje je odmah obezbediti šrafilice koje poseduju dve baterije koje se mogu smenjivati i tako obezbediti celodnevni rad dok će litijum-jonska tehnologija obezbediti i mogućnost sitnih dopuna jer se baterija neće oštetiti ukoliko se puni za vreme pauze.

Za hobi upotrebu, uradi sam majstore i istraživače ličnih mogućnosti svakako možemo preporučiti interesantan komplet, kvalitetnog proizvodjača Einhell koji obuhvata 3 potrebna alata za različite namene BUŠILICA – ŠRAFILICA, RENOVATORKA I BATERIJSKA LAMPA  koji se isporučuju sa 2 litijum-jonske baterije koje su kompatibilne sa sva tri alata i po potrebi posla se mogu smenjivati u alatima. Ovaj komplet obezbedjuje najraznorsniju primenu u cilju kvalitetno i lakše obavljenog posla. Ukoliko želite da posedujete alat koji će zameniti klasične šrafcigere, koji je dovoljno brz, poseduje podešavanje obrtnog momenta,  litijum-jonsku bateriju i komplet nastavaka po pristupačnoj ceni predlažemo nabavku AKUMULATORSKOG ODVIJAČA EINHELL.

Kada je reč o alatu za profesionalnu upotrebu tu je BOSCH PSR 14,4 LI2 sa dve Litijum jonske baterije 14.4V, podesivim obrtnim momentom do 40Nm i dodatnom opremom kao i moćni komplet DEWALT DCD 730 sa dve XR Litijum-jonske baterije koje punjač puni za svega 30 minuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *