Koju pticu da izaberem

Doneli ste odluku da želite papagaja. Fantastično! Dobrodošli u svet ponosnih roditelja ovih večitih petogodišnjaka. Držanje papagaja kao kućnih ljubimaca neprestani je izvor zanimljivosti, dešavanja, učenja (obostranog), ali je i briga o njima velika odgovornost. Pre nego što nabavite svoju papigu, ili više njih, postoji mnogo detalja koje treba znati. Može biti i pomalo zastrašujuće, pogotovo ako je to vaš prvi papagaj, ili prvi ljubimac vašeg deteta, ali ne brinite se. Ovaj jednostavan vodič će vas bolje upoznati sa vašim budućim pernatim ukućanima.

Pri donošenju odluke o izboru vrste papagaja, uzmite u obzir svoj životni stil i dom u kom živite kao i životni vek ljubimca. Kako bismo vam olakšali odlučivanje koji papagaj je pravi kućni ljubimac za vas, evo nekih osnovnih sličnosti i razlika među malim i srednjim papigama koje će vaš izbor učiniti jednostavnijim.

Među najpopularnije vrste papagaja za držanje u kućnim uslovima, svakako spadaju tigrice, nimfe, pevajući papagaji i kozice. Iz porodice Agapornisa, tu su rozenkolisi, fišeri i personata. Nimfe su slične veličine kao kozice i pevajući papagaj, i spadaju u srednje velike papagaje. Tigrice, fišeri, perosonate i rozenkolisi su mali papagaji.

Osnovne osobine papiga

Tigrica (Melopsittacus Undulatus)

Životni vek: 10-14 godina

Veličina: do 19 cm

Tigrica je jedna od najpoznatijih i najrasprostranjenijih kućnih ljubimaca među papagajima, kako kod nas, tako i širom Evrope i sveta. Poreklom je iz Australije. Njihova osnovna, prirodna boja je zelena sa žućkastom glavom. Krila su im prošarana crnim prugama, po kojima je ova ptica i dobila ime, asocirajući na šare tigra. Pol tigrica se razlikuje prema boji kože oko nozdrva, koja je kod mužjaka plave boje, dok kod ženki varira od beličaste i ružičaste do smeđe boje. Tigrice vide svet u bojama, kao i ljudi. Mogu registrovati čak 160 slika u sekundi, dok čovek registruje tek 16 slika u sekundi.

Nimfa (Nimphicus Hollandicus)

Životni vek: 15-20 godina

Veličina: do 30 cm

Nimfa je poreklom iz Australije, gde živi u stepama, u blizini vode. Nomadska je ptica i seli se na mesta gde ima vode i hrane. Najčešće se ovi papagaji mogu videti u parovima ili jatima.

Nimfe su, posle tigrica, najpopularniji papagaji. Nimfa voli da se mazi, češkanjem po glavi iza ćube i u predelu ušiju, što je naročito izraženo kod ženki. Mužjak se razlikuje od ženke samo po tome što mu je veći deo glave žut. Oba pola imaju narandžasti krug na području gde ušiju, za koje se često kaže da su “obrazi”. Duga repna pera čine otprilike pola njene dužine. Kakvog je nimfa raspoloženja, pokazuje njena prepoznatliva ćuba. Ona može biti uspravna (strah ili uzbuđenje), lagano nakrivljena (opuštenost), ili spuštena (agresivnost, osećaj ugroženosti).

Pevajući papagaj (Psephotus Heamatonus)

Životni vek: 15-30 godina

Veličina: 27-28 cm

Kao kućni ljubimac, pevajući papagaj je jako zahvalna ptica, prvenstveno zbog svoje veličine, ali i zbog svoje prijatne naravi, jer ne grize kao većina. Oglašavanje im je veoma prijatno i melodično, ali ne i bučno, po čemu su i dobili ime i zapravo su od svih ostalih vrsta papagaja “kanarinci u telu papagaja”. Važno je napomenuti da je ovu vrstu papagaja poželjno kupovati u paru, jer tada njihova pesma dostiže pravi vrhunac, dok pojedinačna ptica zna da tuguje. Pevajući papagaji potiču iz jugoistočne Australije. Gnezde se u rupama debla, u panjevima, pa čak i ispod krovova i na sličnim mestima.

Crvenočeli papagaj (Cyanoramphus Novaezelandiae)

Životni vek: oko 30 godina

Veličina: do 27 cm

Ovaj papagaj je veoma naklonjena, pitoma, radoznala i miroljubiva ptica. Premda simpatično i nimalo bučno, oglašavanje ovih papiga slično je meketanju jareta, pa mu je kod nas, među odgajivačima, odomaćen naziv “kozica”. Kozice su, uz svog srodnika “žutočelog papagaja” najpopularniji i najrasprostranjeniji papagaji na Novom Zelandu. Veliki deo vremena provodi na zemlji ili podu, pa ovoj vrsti u kavezu nije potrebno puno prečki za stajanje.

Odlike zdrave papige

 • Živahna je i ima dobar apetit.
 • Ima čisto i uredno perje.
 • Oči su bistre i širom otvorene, nisu suzne.
 • Ima čiste i suve nozdre.
 • Nema promena u boji i konzistenciji izmeta.
 • Nokti joj nisu prerasli.
 • Kljun je pravilan i normalne dužine.
 • Nema vidljive povrede ni otoke.

Ukoliko je vaša papiga naduvena, nakostrešena, apatična, ima promenjen izmet ili odbija hranu i vodu, potražite pomoć veterinara.

Kako postupati sa papagajima

Na početku boravka ptice u novim domu, omogućite joj da se na miru prilagodi svojoj okolini. Nakon toga, postepeno možete početi sa pripitomljavanjem.

Nimfe su izuzetno drage, pametne i zaigrane ptice. U početku su ipak nepoverljive i plaše se, pa im treba vremena da steknu poverenje. Međutim, uz pažnju, strpljenje i česte kontakte sa vlasnikom, vrlo lako mogu da se pripitome, pa su idealni ljubimci za vlasnike koji većinu dana provode kod kuće.

Tigrice su vrlo znatiželjne, razigrane, komunikativne i dobroćudne. Izvrsni su kućni ljubinci i za stariju decu koja će uživati u zajedničkom druženju i pomagati u brizi o ptičici, uz nadzor odrasle osobe.

Pripitomljavanje papige

Sa pripitomljavanjem svoje ptice postepeno možete početi već nakom prve nedelje boravka u novom domu. Polako se približite kavezu, pričajte ptici smirenim i tihim glasom, ponavljajući njeno ime. Izbegavajte nagle pokrete, budite obazrivi i strpljivi. Ako se papiga prijatno oseća dok ste u blizini kaveza, hrani se kraj vas, uzima hranu iz ruke i sama se približava strani kaveza kojoj te najbliže, možete da počnete polako sa privikavanjem na vaše ruke. Kada stajanje na prst postane uobičajeno, možete da krenete lagano rukom prema vratima kaveza, kako biste papagaja izneli napolje.

Pre puštanja papige da slobodno leti, obavezno zatvorite sve prozore, kako ptica ne bi izletela napolje i navucite zavese kako se ne bi zaletela u prozorsko staklo i povredila se. Iz prostorije uklonite otrovne sobne biljke i sve predmete na koje bi ptica mogla da se povredi.

Papigu ponekad uhvati panika i leti po prostoriji u svim smerovima. Tada nemojte da je jurite, već smireno pričekajte dok sama ne sleti. Radi zaštite svog zdravlja i zdravlja ptice, uvek operite ruke pre i nakon druženja sa ljubimcem ili čišćenja kaveza i opreme.

Nakon nekoliko nedelja papagaj će se u potpunosti navići na vas i tada ga možete svakodnevno puštati van kaveza. Nazad ćete ga najlaške vratiti ako mu u kavez stavite njegovu omiljenu poslasticu. Za zdravlje papagaja vrlo je važno svakodnevno puštanje iz kaveza, u sigurnom okruženju i pod nadzorom.

Noću prekrijte kavez platnenom tkaninom, najbolje zelenom, koja ptici daje zaklon i osećaj sigurnosti, a pomoći će joj i da brže zaspi.

Šta papagaji vole da jedu

Ishrana papagaja se sastoji od gotove mešavine različitih vrsta semenja i sveže hrane. Kvalitetna gotova mešavina semenja, prilagođena nimfama, osnovna je hrana ovog papagaja. Mešavina hrane sadrži različite vrste semenja. Hrana za nimfe sadrži proso, suncokret, svetlo seme, seme konoplje, sa vitaminsko-mineralnim dodatkom. Mešavina hrane za tigrice sadrži desetak različitih vrsta semenja, među kojima proso, zob, svetlo seme, ljušteni bar, konoplju i pšenicu.

Za razliku od drugih ptica, tigrica ne zna da čeprka i traži neoljušteno zrnevlje po posudici. Iz ovog razloga, potrebno je povremeno oduvati ljuskice iz njene posude sa hranom, kako ne bi ostala gladna, postala bezvoljna i oslabila.

Svakodnevno ponudite hranu i svežu vodu za piće vašoj ptici. Redovno uklanjajte nepojedenu svežu hranu i održavajte čistoću posudica i ostale opreme.

Sveža hrana

Svežu hranu nimfe čini sveže voće, povrće i zeleniš. Sveža hrana treba da bude sirova, dobro oprana i suva. Od povrća, nimfi možete davati šargarepu (naseckana na kolutiće ili rendana, jer nimfe ne jedu nogom, već samo kljucaju), spanać, listove maslačka, grančice peršuna, seme paprike (ne ljute) i krastavac. Salatu treba da izbegavate, zbog moguće dijareje. Kupus ne treba davati nikada, ni jednoj vrsti papagaja, zbog izuzetno teške svarljivosti, iako bi ga ptice jele. Od njega dobijaju dijareju, pa čak i dizenteriju, koja može da bude kobna po život ptice.

Tigrici nikako nemojte davati kelj, kupus, blitvu, krastavce i citrusno voće, jer mogu prouzrokovati smetnje u varenju. Povremeno (nedeljno), u njenu ishranu možete uvrstiti sezonsko voće, na primer komadić jabuke ili povrće (šargarepa, peršun, celer, paprika i slično). Budite oprezni sa svežom hranom koju dajete tigrici, jer prevelike količine mogu da dovedu do dijareje i poremećaja varenja.

Važno je da se svaka nova namirnicauvodi postepeno i pojedinačno u ishranu papagaja. Na ovaj način, u slučaju promene boje izmeta, znaćete koja je namirnica uzrok. Nepojedena sveža hrana mora svakodnevno da se uklanja, jer već nakon 3-4 sata stajanja postaje podložna kvarenju.

Poslastice

Ptici povremeno ponudite poslasticu prilagođenu malim ili srednje velikim papagajima. To može biti i bar (žitarica slična prosu) u klasu ili zrnu, koji papagaji izuzetno vole.

Sveža voda

Sveža voda za piće bi trebala uvek da bude dostupna vašoj ptici.

Minerali i vitamini

Svom papagaju ponudite minerale u obliku mineralnog peska. Kao i druge ptice, papagaji menjaju perje jednom do dvaput godišnje (mitarenje), što je za pticu vrlo zahtevan period tokom kog je ishranu potrebno pojačati vitaminsko-mineralnim dodacima.

Zbog specifične građe probavnog sistema, tigrica u kavezu uvek mora da ima malu količinu grit minerala koji olakšavaju varenje. Ovi minerali se sastoje od drobljenih ljuski jaja i morskih školjki. Najbolje je da ih stavite u malu posudicu da ih uzima po potrebi. Za vreme mitarenja (menjanja perja) kao i u proleće i jesen, osigurajte tigrici vitaminski dodatak u tečnom obliku, koji se tada povremeno dodaje u vodu za piće (po nekoliko kapljica, prema priloženom uputstvu za doziranje).

Kljun papagaja neprekidno raste i treba da ga stalno troši grickanjem. Za tu namenu svojoj ptičici ponudite sipinu kost, prikladne grančice i slično.

Kako odabrati pravi kavez

Tigricama je potreban prostrani kavez u kome može slobodno da raširi krila. Minimalne dimenzije kaveza za tigricu su 40 x 40 x 30cm, a po mogućnosti i veći. Nimfe se osećaju bolje u četvrtastim, nego u kavezima okruglog oblika. Zato svoju nimfu smestite u četvrtast kavez, preporučenih dimezija 50 x 30 x 50cm. Za više papagaja potreban je kavez većih dimenzija. S obzirom na znatiželjnost nimfi, koje vole sve da isprobaju svojim kljunom, kavez treba da bude izrađen od kvalitetnog i otpornog materijala.

Svaka dodatna ptica zahteva 1.5 puta više prostora. Za dve do četiri ptice kavez ne sme biti manji od 120 x 60 x 100 cm.

Opremanje kaveza za pticu

U kavezu postavite hranilicu i pojilicu. Takođe, postavite dve do tri drvene prečke ili prirodne grane za stajanje i penjanje. Poželjno je da stajalice budu različitih debljina i u raznim položajima kako bi držanje ptice na prečkama bilo raznovrsno. Nimfe vole igračke, koje treba da budu od prirodnih materijala (drvene), jer ih nimfe rado grickaju. Budući da su vrlo oprezne i nepoverljive ptice, treba im više vremena da ponuđene igračke prihvate i počnu da se igraju sa njima.

Raznovrsne igračke, lestvice, zvonce, ljuljaške i slično, okupiraće pažnju papige i zabaviti je ako je sama. Važna je i sipina kost na kojoj ptica može da bruši svoj kljun i ujedno predstavlja odličan izvor kalcijuma.

Tigrice obožavaju kupanje i tuširanje, pa im povremeno priuštite kupku u posudici sa mlakom vodom ili prskanje (na primer, prskalicom za cveće).

Na dno kaveza stavite pesak za ptice, koji treba menjati dve puta nedeljno. Čitav kavez i opremu temeljno operite jednom nedeljno. Za čišćenje kaveza koristite vruću vodu i bezbedno sredstvo za dezinfekciju kaveza.

Važna napomena: Kavez i oprema za vašu pticu treba da budu izrađeni od strane proverenih proizvođača opreme za kućne ljubimce i od bezbednih materijala.

Izabor mesta za kavez

Kavez za je najbolje smestiti u dnevni boravak ili prostoriju u kojoj najčešće boravite. Tako će se papagaj najbrže priviknuti i prihvatiti vas kao člana svog jata. Savetujemo da kavez postavite na policu ili povišeni stalak, visine oko 150cm, kako bi ptica mogla da vas posmatra na prirodan način, iz “ptičje” perspektive. Svakodnevno puštajte svoju papigu da slobodno leti, kako bi potrošila energiju dobijenu hranom i ostila potrebnu slobodu.

Tigrice su papagaji toplih krajeva, pa ih je kao kućne ljubimce potrebno držati na sobnoj temperaturi od 18-25 stepeni. Ovo je takođe i optimalna temperatura za odrasle nimfe. Kavez za ptice ne treba držati u kuhinji, zbog čestih promena temperature u prostoriji.

Kavez treba zaštititi od promaje, strujanja vazduha iz klima uređaja, isparavanja, dima i drugih štetnih spoljašnjih uticaja.

Papagaji vole društvo

Nimfe su izuzetno društvene ptice i treba im posvetiti puno vremena i pažnje. Oglašavaju se vrlo melodično. Zadovoljna nimfa će biti razigrana i pitoma. Nimfa i od vlasnika može naučiti da priča i peva. Reči će provlačiti kroz svoje prepoznatiljivo pevanje, ali ćete moći da ih raspoznate. Svoju nimfu možete naučiti da peva razne kratke melodije.

Najpoznatiji zvuk kojim se nimfe javljaju je kratko i jasno dozivanje ptičjeg društva. Usamljene nimfe taj zvuk mogu da proizvode satima. To je znak da ptici treba posvetiti više pažnje, a ako ni to nije dovoljno, potrebno je da joj nabavite društvo iste vrste.

Život u paru

Kada su nimfe u paru, i zaljubljene, sve rade u isto vreme – jedu, spavaju, čiste se i igraju. Kao i svi papagaji, nimfe ne razumeju jezik drugih papagaja, pa nema smisla da joj nabavite drugu vrstu ptice za društvo. Nimfe ponekad imaju noćni napad panike. Kada ih nešto preplaši ili trgne iz sna, počnu nekontrilisano da lete po kavezu pa mogu da se povrede. Nikako ne smete da ih spajate sa Agapornis papagajima (Personate, Fišeri, Rozenkolisi), koji su znatno agresivniji u odnosu na nimfe.

Tigrice su vrlo inteligentne i izuzetno društvene ptice, pa im je potrebna svakodnevna razonoda, u obliku igračaka i interakcije sa ukućanima ili drugim tigricama. Zbog toga je idealno da se tigrice drže u paru. Papagaji koji su usamljeni mogu postati apatični i depresivni, pa se čak mogu i razboleti. Tigrice se prilično brzo na vlasnika koji ih hrani, neguje i posvećuje im vreme i pažnju, pa mogu da budu veoma privržene.

Tigrice takođe mogu naučiti da imitiraju ljudski govor i razne druge zvukove, što zavisi od karaktera ptice i upornosti vlasnika. Ponavljanje istih reči podstiče pticu da vremenom počne da oponaša ljudski glas. Mužjaci su skloniji bržem učenju i oponašanju zvukova, pa mogu naučiti i više od 50 različitih reči.

Crvenočeli papagaj kao kućni ljubimac, može da se čuva i pojedinačno, a onda postaje prava “napast” (u pozitivnom smislu) u privrženosti vlasniku. Veoma brzo po puštanju iz kaveza počinje da otkopčava dugmad, odvezuje pertle, jede iz ruke, tanjira, itd. Naravno, uslov je kupiti mladu pticu, što važi i za sve druge vrste papagaja, ali u pogledu privrženosti crvenočeli papagaj je sigurno među prvima.

Spisak za kupovinu

 • Prostran kavez za ptice
 • Pesak za ptice
 • Prečke
 • Hranilica i pojilica
 • Gotova hrana za ptice, poslastice, vitaminski dodaci ishrani
 • Sipina kost
 • Igračke od prirodnih materijala
 • Kadica za kupanje
(Pročitano 851 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *