Novogodišnja jelka svake godine pronađe svoje mesto u mnogim domovima širom sveta i kod nas. Već početkom decembra počinje potraga za savršenom jelkom, ukrasima i lampicama. Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, pa sve to polovine januara, praznična dekoracija ulepšava naše domove. Novogodišnji ukrasi, svetlucavi lampioni i novogodišnja euforija kompenzuju hladniću, oblačne dane i sivilo koje nam svima teško pada tokom zime.

Odakle potiče tradicija ukrašavanja jelke

Korišćenje zimzelenog drveća, venaca i girlandi i njihova simbolika večnog života potiče još iz vremena starih Egipćana, Rimljana, Kelta i Vikinga. U najranijoj istoriji Skandinavije postojala je tradicija da se tokom proslave Zimskog solsticija ili kratkodnevice 21. decembra zimzeleno drvo unosi u kuću i ukrašava. Kako je zimzeleno drvo jedina vrsta biljaka koje opstaju preko cele godine, porodice su ga videle kao simbol nastavka života.

Početkom 1500-ih godina običaj ukrašavanja zimzelenog drveta u ovo doba godine odomaćio se u Litvaniji, severnoj Nemačkoj i mnogim delovima Evrope. Jabuke kačene na grane bile su najraniji oblik božićnih ukrasa, a sveće su korišćene da osvetle drvo. Drugi ukrasi uključivali su orašaste plodove poput lešnika, oraha, kestena… perece i papirno cveće. Otuda potiču i ideje o zimzelenoj božikovini, bršljanu i imeli, jer su to zimi retke cvetne biljke, pa stoga imaju poseban značaj.

Za prvo ukrašavanje božićnog drveta svećama zaslužan je Martin Luter, protestantski reformator iz 16. veka. Jedne zimske noći dok je išao kući, zaintrigirao ga je sjaj zvezda koje trepere između zimzelenog drveća. Svojoj porodici želeo je da prenese taj prizor tako što je kod kuće postavio drvo jele u glavnoj prostoriji i ukrasio ga svećama.

Običaj ukrašavanja grana božićne jelke svećama postao prilično popularan sve dok nisu izmišljena, daleko bezbednija i jednostavnija za upotrebu, električna svetla. Mnogo godina kasnije, Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona, došao je na ideju o postavljanju električnih novogodišnjih lampica na jelku.

Prva jelka kod nas okićena je 1859. godine u Subotici. Danas je novogodišnja jelka neizostavni deo novogodišnjih i božićnih praznika i teško je zamisliti da to nije bila do nedavno.

Kada se kiti jelka

Tradicionalno, novogodišnja jelka se postavljala 24. decembra, na Badnje veče katoličkog Božića, i ukrašavala se te večeri. Dekoracija se uklanjala iz doma 6. januara. Smatralo se lošom srećom imati božićno drvo u domu posle ovog datuma. Moderna novogodišnja jelka zadržala je mnoge od starih običaja. Pa ipak, umesto osvetljavanja jelke svećama uobičajeno se koriste novogodišnje lampice i sijalice, jer traju duže i daleko su bezbednije za upotrebu. Modernu jelku ukrašavaju novogodišnje kugle, šećerne bombone u obliku štapića, girlande i svetlucava lameta. Vrh jelke je ukrašen zvezdom, ili figurom anđela, a oba simbola su povezana sa hrišćanskim aspektom praznika.

Danas mnoge porodice novogodišnju i božićnu dekoraciju počinju da planiraju mnogo ranije. Godinama unazad prodaja jelki i ukrasa počinje već polovinom novembra. Figure deda mraza, irvasi i svetleće piramide nastanjuju trgove i izloge sa prvim danima hladnog vremena. Dok trepnete već vas najmlađe dete pita kada ćete okititi jelku, razmišljate o poklonima, dogovarate se sa porodicom ili prijateljima gde ćete za doček i naredna dva meseca prolete za tren. A novogodišnja jelka i praznični ambijent ostaju u domu sve do Pravoslavne Nove godine (14. januara).

Veštačka jelka potiče iz Nemačke

Prva veštačka novogodišnja jelka napravljena je 1880. godine u Nemačkoj, kako bi se sačuvale prirodne jelke. Konstruisana je od pravog guščijeg perja obojenog zelenom bojom, koje je pričvršćeno za žičane grane. Te grane su zatim omotane oko centralnog stuba koje je služilo kao stablo drveta. Ipak, ova konstrukcija nije mogla držati mnogo ukrasa, jer nije bila naročito čvrsta.

Veštačka jelka je stekla popularnost koja se održala do danas. Ova stabla tako dobro funkcionišu, jer izgledaju realistično i nećete ih baciti nakon svake sezone. Savremene novogodišnje jelke takođe dolaze unapred osvetljene, što čini postavljanje još jednostavnijim! Neverovatno ih je lako sastaviti, i kasnije spakovati i odložiti kada prođu praznici, što ih čini izuzetno praktičnim ukrasom.

Princeza među jelkama

Očigledni favorit među veštačkim jelkama, sa dvostruko i trostruko većim brojem vrhova u odnosu na druge modele jelki iste visine, je Zar Della Steppa. Njene grančice su bujne, zelene, raskošno razgranate i mogućnosti ukrašavanja su gotovo beskrajne. Zahvaljujući ovim svojstvima, oko tri četvrtine svih prodatih novogodišnjih jelki su jelke Zar Della Steppa. Hinged i Norway dele drugo mesto sa 15 odsto. Sve ostale vrste novogodišnjih jelki, poput modela Himalaya, Oxford Pine, Eden Green, Deco Wood itd, slede iza.

Veštačke jelke postale su jedan od najpopularnijih novogodišnjih ukrasa. Imaju svestranost koju tradicionalna jelka nema, posebno ako ste ljubitelji jelki sa snežnim granama, za šišarkama, bobicama, imelom ili sa već ugrađenim lampicama. U januaru ne morate čistiti iglice, niti brinuti o preživljavanju jelki sa busenom.

Posebna poslastica za one koji vole da ukrašavaju dom tokom praznika su novogodišnje jelke u boji. Jelka u snežno beloj boji, jelka bakarne boje CopperField ili crna novogodišnja jelka daće upečatljiv izgled vašoj novogodišnjoj dekoraciji.

Iako nekada nije bilo uobičajeno da se na veštačko drveće gleda kao na ukras, poslednje godine su promenile taj trend. Kvalitet izrade i materijali daju ono što je najbitnije kod izbora prave veštačke jelke, a to je da izgleda kao prirodna. Novogodišnje jelke dolaze u toliko oblika i veličina, da ih zaista možete koristiti u svakom životnom ili radnom prostoru i prilagoditi ukrase svom ukusu i enterijeru u koji planirate da je postavite. Brzina kojom su se ovi ukrasi vremenom razvijali je neverovatna i uzbudljivo je videti kuda će sledeće ići.

Novogodišnja Rasveta

Prvi niz električnih sijalica stvorio je Tomas Edison, pronalazač prve sijalice koja je naišla na široku praktičnu primenu. Tokom božićne sezone 1880. ove lampice su bile nanizane oko njegove laboratorije.  Putnici koji su prolazili vozom pored laboratorije prvi su put videli ovu električnu svetlosnu dekoraciju.

Pre električnih božićnih lampica, porodice su koristile sveće za osvetljavanje božićnih jelki. Ova praksa je često bila opasna i dovela je do mnogih požara.

Edvard Džonson, pomoćnik Tomasa Edisona, sastavio je prvi niz električnih lampica za božićnu jelku 1882. godine. Džonson je povezao 80 crvenih, belih i plavih sijalica i obmotao ih oko svoje božićne jelke. Drvo nije samo bilo osvetljeno električnom energijom, već se i okretalo.

Ali bilo bi potrebno skoro četrdeset godina da električna novogodišnja rasveta postane tradicija koju svi znamo i volimo. Lampice su bile veoma skupe, a njihovo postavljanje  zahtevalo je angažovanje usluga električara. Danas su ovi nizovi lampica, koji se koriste za ukrašavanje domova, javnih i komercijalnih zgrada i jelki tokom novogodišnje i božićne sezone, jedan od najpoznatijih oblika novogodišnje rasvete. Čak i van sezone u kojoj smo navikli da grad i izlozi prodavnica budu ukrašeni lampicama, nizovi sijalica ukrašavaju unutrašnje i spoljne prostore namenjene za proslave, svadbe, rođendane i druga okupljanja, ulepšavajući i potpuno menjajući ambijent svojim hladno-belim, toplo-belim ili višebojnim osvetljenjem.

Novogodišnji Ukrasi

Kada je kićenje jelke u pitanju, skoro sve ide ka tradicionalnom ukršavanju crvenim i srebrnim ili zlatnim kuglama, ali ćete u našoj ponudi novogodišnjih ukrasa pronaći i neobične setove poput drvenih ukrasa, krznenih kugli i slamnatih ukrasa za jelku raznih veličina i oblika. Ili možete izabrati lepo usklađen set ukrasa od 4, 6 ili 12 kugli, pa sve do pakovanja od 43 komada.

Ukrasi za jelku – 12 komada
Moderne pastelne boje – set od 12 ukrasa
Kugle Za Jelku 4 Komada u Pakovanju

Zadovoljstvo nam je da ponudimo veliki izbor veštačkih jelki (uključujući i osvetljena stabla) i sjajan asortiman ukrasa za jelku. Ako volite bogato okićenu jelku, preporučujemo jelke sa manjim brojem grana, kako bi kugle i ukrasi imali dovoljno prostora da slobodno padaju između grana. Ako više volite manje okićenu jelku, gde njena boja i grane dolaze do izražaja, preporučujemo gušće novogodišnje drvo. Ako jelku kitite samo novogodišnjim lampicama, preporučujemo vam da izaberete što gušću jelku. Elementi, poput imele, crvenih bobica ili šišarki daće jelci prirodan izgled, ukrašavajući je dovoljno da vi ne morate brinuti o dodatnoj dekoraciji.

Da li volite da ukrašavate dom tokom božićnih i novogodišnjih praznika? Da li sami pravite novogodišnje ukrase? Podelite sa nama vaše ideje za novogodišnju dekoraciju.

Redakcija bloga Sve Za Kuću želi vam srećne božićne i novogodišnje praznike.

(Pročitano 1,133 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

1 Komentar/a

  1. Jagoda 10/12/2021 at 9:40 am

    ja se sećam kad sam bila klinka da smo stvarno imali male sveće sa štipaljkom dole i to se zakači za jelku i upali i super izgleda 🙂 nismo se zapalili

    Odgovori

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *