Bušilice su vrlo koristan alat za mnoge „Uradi sam“ projekte i popravke i neizostavan su deo opreme za svaki dom, vikendicu ili radionicu. Uz toliko različitih modela dostupnih na tržištu, objektivno pitanje je: kako da znam koja je najbolja bušilica za moje potrebe? U ovom tekstu pokrićemo kućne bušilice za hobi majstore i dati vam nekoliko saveta za odabir najbolje bušilice za vas.

Prilikom odabira bušilice, važno je imati na umu da postoje različite vrste bušilica za različite namene. Ako ste početnik i tražite bušilicu za manje kućne projekte, možda vam neće biti potrebna bušilica sa velikom snagom ili širokim rasponom brzina. Sa druge strane, ako ste napredni korisnik i imate više iskustva sa bušenjem, možda će vam trebati bušilica veće snage, sa  više opcija za prilagođavanje brzine.

Za početnike, preporučujemo bušilice sa jednostavnim dizajnom i manjom snagom. Takve bušilice su lakše za upravljanje i manje su sklone izazivanju nezgoda i povreda. Osim toga, one su obično jeftinije od bušilica veće snage. Neki popularni izbori za početnike i hobiste uključuju Black&Decker, Machtig i Iskra bušilice:

Ako ste početnik, možete razmotriti i kupovinu bušilice sa dodatnim priborom poput različitih tipova burgija, bitova, nasadnih ključeva itd. Nastavci i dodaci koji se isporučuju kao praktična kutija alata mogu pomoći da se prilagodite različitim vrstama materijala u svom radu.

Sledeće što je potrebno razmotriti je vrsta pogona bušilice. Postoje dve glavne vrste pogona za bušilice: punjiva akumulatorska baterija i električni pogon. Akumulatorske bušilice su pogodne ako se često premeštate ili radite na mestima bez pristupa struji, dok su električne bušilice bolje za korištenje u radionici ili kod kuće gde imate stalni pristup struji i prostupačnu utičnicu.

Veličina i težina bušilice su važni faktori koji treba uzeti u obzir prilikom odabira alata. Veća bušilica obično ima veću snagu i može se koristiti za teže radove, ali može biti teža i nezgrapnija za rukovanje. Ukoliko ćete bušilicu koristiti za manje radove kod kuće, manja i lakša bušilica bi mogla biti odgovarajuća opcija. Laka bušilica će vam olakšati rad i smanjiti umor ruke i ramena, ali možda neće biti dovoljno jaka za veće i kompleksnije projekte.

Napredni korisnici, sa druge strane, mogu želeti bušilicu sa više snage i više opcija za prilagođavanje brzine. Takve bušilice su idealne za veće projekte ili za rad sa čvrstim materijalima. Neki popularni izbori za napredne korisnike su DeWalt bušilice:

Koja je najbolja bušilica za mene?

Teško je dati jedinstven odgovor na ovo kompleksno pitanje, jer izbor najbolje bušilice za vas zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija. Ako ste početnik i tražite bušilicu za manje projekte u kući, neće vam biti potrebna bušilica sa velikom snagom ili širokim rasponom brzina. Napredni korisnici će, sa druge strane, imate više iskustva s bušenjem, pa će im trebati jača bušilica sa više opcija za prilagođavanje brzine. Osim toga, važno je razmotriti vaš budžet, vrstu pogona (struja ili aku baterija) i dodatne opcije koje vam mogu biti potrebne.

Ukratko, prilikom odabira kućne bušilice, važno je da imate na umu svoje potrebe i iskustvo, kao i da se pridržavate uputstva proizvođača i redovno održavate bušilicu. Sa ovim savetima u vidu, budite sigurni da ćete odabrati pravu bušilicu za vas.

Koja je najbolja vrsta pogona za kućnu bušilicu (struja ili baterija)?

Obe vrste pogona imaju svoje prednosti i nedostatke, dok odabir najboljeg pogona zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija ili vrste projekata za koje ste bušilicu namenili. Električne bušilice su obično jače i imaju više snage od aku bušilica. One su takođe manje sklone neispravnostima i obično traju duže od akumulatorskih bušilica. Međutim, one električne bušilice zavise od izvora struje i pristupačnosti utičnice.

Aku bušilice su manje i imaju manje snage od električnih bušilica. Međutim, one su fleksibilnije, jer se mogu koristiti bilo gde i nemaju kabl koji ih veže za strujni izvor. Osim toga, one su ekološki prihvatljivije, jer nemaju emisije ugljen-dioksida i ne zagađuju okolinu. Baterija se, međutim, mora puniti i može se desiti da se isprazni u toku rada, što može biti problem ako radite na dugotrajnim projektima.

Ako vam je važna snaga i trajnost, možda ćete želeti da razmotrite bušilicu sa pogonom na struju. Sa druge strane, ako vam je važna fleksibilnost i ekološka prihvatljivost, vaš izbor će biti akumulatorska bušilica.

Kolika snaga bušilice mi je potrebna?

Ako planirate da radite se lakšim materijalima poput drveta ili plastike, neće vam trebati bušilica velike snage. Bušilice manje snage obično su dovoljne za projekte poput postavljanja police ili zidnog čiviluka, lakše su za upravljanje i manje sklone izazivanju nezgoda. Međutim, ako planirate rad sa težim materijalima poput kamena, metala ili pak betona, trebaće vam bušilica veće snage. Takve bušilice su obično jače i imaju više opcija za prilagođavanje brzine, što ih čini pogodnijima za rad sa izrazito čvrstim materijalima poput različitih vrsta metala.

Većina kućnih bušilica ima snagu između 3 i 24 volta. Bušilice manje snage obično su pogodnije za početnike ili za lakše projekte, dok su bušilice veće snage bolje za napredne korisnike ili složenije radove.

Koje su sve dodatne opcije dostupne kod bušilica (npr. brzine, tipovi bitova itd.)?

Nekoliko opcija koje bi trebali da razmotrite su broj brzina, tipovi bitova, mogućnost promene smera bušenja, dodatni pribor, elektronska kontrola brzine, posedovanje sistema za hlađenje, indikator napunjenosti baterije, dimmer, LED svetlo, funkcija udara, ergonomski dizajn i dostupnost dodatnog pribora. Ako se posavetujete sa stručnjakom ili iskusnijim prijateljem i dodatno potražite recenzije specifičnog modela bušilice za koju ste zainteresovani, lakše ćete odabrati bušilicu koja će odgovarati vašim potrebama i preferencijama.

 • Broj brzina: Bušilice sa više brzina obično su pogodnije za rad sa različitim materijalima i veličinama rupe. Ako planirate da radite sa različitim materijalima, poput bušenja drveta, metala ili zidova, potrebna vam je bušilica koja ima mogućnost regulisanja broja obrtaja i snage kako biste prilagodili snagu bušilice prema potrebi.
 • Tipovi bitova: Postoje različiti tipovi bitova dostupni za kućne bušilice, uključujući bitove za drvo, metal i kamen. Odabir odgovarajućeg bita zavisi od vrste materijala sa kojim radite.
 • Mogućnost promene smera bušenja: Neki modeli bušilica imaju mogućnost promene smera rotacije (levo ili desno). Ova mogućnost je izuzetno korisna kod korišćenja nastavka za šrafove. Promenom smera rotacije je omogućeno zašrafljivanje, odnosno odšrafljivanje.
 • Dodatni pribor: Neki modeli bušilica dolaze sa dodatnim priborom poput različitih tipova burgija i bitova, što omogućava da se prilagodite različitim vrstama materijala.
 • Elektronska kontrola brzine: Neki modeli bušilica imaju kontrolu brzine koja vam omogućuje da preciznije prilagodite brzinu prema potrebama posla.
 • Sistem za hlađenje: Neki modeli bušilica imaju sistem za hlađenje koji sprečava pregrevanje motora tokom dugotrajnog rada.
 • Indikator napunjenosti baterije: Aku bušilice sa pogonom na punjivu bateriju obično imaju indikator koji vam pokazuje koliko je baterija napunjena.
 • Dimmer: Omogućava da prilagodite jačinu svetla koje se emituje iz bušilice, što je posebno korisno kada radite u tamnijim, slabo osvetljenim prostorima.
 • LED svetlo: Neki modeli kućnih bušilica imaju LED svetlo koje vam pomaže da vidite bolje u tamnijim prostorima i da vidite gde bušite.
 • Funkcija udara: Neki modeli bušilica imaju udarnu funkciju koja vam omogućava da bušite kroz tvrđe materijale poput kamena ili betona. Ovi modeli su udarne bušilice, specijalizovane za bušenje betona.
 • Ergonomski dizajn: Omogućava lakše držanje i upravljanje tokom rada.
 • Dostupnost dodatnog pribora: Kod kupovine bušilice, važno je razmotriti i dostupnost dodatnog pribora poput raznih vrste glodala, metalnih četki za skidanje boje i rđe, gumenih diskova na koje se postavlja šmirgl papir itd.

Koje su marke poznate po kvalitetu bušilica?

Black&Decker je poznat brend koja proizvodi različite vrste alata, uključujući i bušilice. Kvalitet Black&Decker bušilica se razlikuje od modela do modela, ali u celini se smatra da su njihove bušilice solidne i pouzdane. Oni obično imaju dobru snagu, malu težinu i pristupačnu cenu, što ih čini popularnim izborom za kućne radove i manje projekte. Međutim, ako planirate kompleksnije projekte ili češće korištenje, možda ćete želeti da razmotrite druge proizvođače koji mogu ponuditi jače i izdržljivije modele.

DeWalt je poznat po izdržljivim i pouzdanim bušilicama koje su pogodne za profesionalce i amatere. Smatraju se jednim od boljih opcija za teže radove i češće korištenje. Ovo se, međutim, odražava u ceni, pa su DeWalt bušilice obično skuplje od nekih drugih proizvođača. Ipak, ako tražite kvalitetnu i pouzdanu bušilicu za veće radove ili profesionalnu upotrebu, Dewalt je dobar izbor.

Bosch je poznat po visokokvalitetnim kućnim bušilicama različite snage, sa opcijama za prilagođavanje brzine. Bosch bušilice se smatraju jednim od boljih opcija na tržištu, imaju dobru snagu i izdržljivost i predstavljaju dobar izbor za različite vrste radova, od kućnih popravki do profesionalnih projekata.

Makita je poznata po jakim i izdržljivim bušilicama, namenjenim kako za hobi majstore tako i za profesionalce, koje se mogu koristiti za različite projekte.

Koje su najčešće greške prilikom kupovine bušilice i kako ih izbeći?

Evo nekoliko najčešćih grešaka prilikom kupovine kućne bušilice:

 1. Kupovina bušilice s prevelikom snagom: Ako kupite bušilicu s prevelikom snagom, možda će biti teža za upravljanje i sklonija izazivanju nezgoda i povreda, posebno ako niste iskusni u bušenju.
 2. Kupovina bušilice s premalom snagom: Sa druge strane, ako kupite bušilicu premale snage, možda njom nećete moći da bušite tvrđe materijale ili ćete morati da uložite više truda u bušenje. Preporučujemo da odaberete bušilicu adekvatne snage za vaše specifične projekte i iskustvo.
 3. Kupovina bušilice sa premalo opcija za prilagođavanje brzine može biti ograničavajuća ako bušilicu planirate da koristite za različite vrste radova ili materijale. Bušilice sa više opcija za prilagođavanje brzine omogućavaju vam da prilagodite brzinu prema potrebama svakog pojedinačnog rada, što će vam pomoći da postignete bolje rezultate i da izbegnete neželjene situacije poput prebrze obrade ili prejake sile koja može oštetiti materijal. Međutim, ako bušilicu planirate da koristite samo za jednostavnije radove ili ako imate samo jedan vrstu materijala sa kojim ćete raditi, bušilica sa manje opcija za prilagođavanje brzine će biti dovoljna.
 4. Kupovina bušilice sa nedovoljno pribora: Ako kupite bušilicu koja dolazi sa malo pribora, možda nećete imati dovoljno bitova ili burgija za rad s različitim materijalima. Preporučujemo da odaberete bušilicu koja dolazi sa dovoljno pribora ili se posavetujete sa prodavcem o dostupnosti dodatnog pribora.
 5. Kupovina skupe bušilice bez potrebe: Ako kupite skupu bušilicu bez potrebe, možda ćete platiti više nego što je potrebno za svoje projekte. Preporučujemo da pre kupovine imate jasno definisanu namenu za koju kupujete bušilicu.
 6. Kupovina bušilice niskim kvalitetom: Ako kupite bušilicu nižeg kvaliteta, možda neće raditi dovoljno efikasno za kompleksnije poslove za koje ste je namenili. Preporučujemo da odaberete bušilicu visoke kvalitete i da se posavetujete s prodavcem o trajanju garancije.

U prethodnom tekstu, razmotrili smo različite kriterijume koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine bušilice, uključujući snagu, opcije za prilagođavanje brzine, pribor, cenu i kvalitet. Takođe smo naveli neke od poznatijih brendova bušilica, kao i najčešće greške koje ljudi prave prilikom kupovine takvog alata. Ako se pridržavate ovih saveta i razmislite o svojim specifičnim potrebama i preferencijama, lakše ćete odabrati bušilicu koja će odgovarati vašim potrebama. Ukoliko želite da kupite bušilicu, preporučujemo da posetite SveZaKucu.rs OnLine prodavnicu gde možete pronaći širok izbor bušilica, dobar odnos cene i kvaliteta, kao i detaljne karakteristike dostupnih modela.

(Pročitano 31 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *