Kako poboljšati izolaciju kuće ili stana bez velikih ulaganja?

Uštedite novac i energiju poboljšanjem izolacije Vašeg doma.

Kišni jesenji dani su nas podsetili da u naše krajeve uskoro dolazi i zima, koju, za razliku od dece koja joj se raduju, odrasli uglavnom očekuju sa strepnjom od povećanih troškova grejanja. Redakcija portala SveZaKucu.rs Vas zato podseća na neke sitnice na koje treba misliti unapred, da bi Vam zima prošla što spokojnije i da bi što manje opustošila Vaš novčanik. U pitanju su trikovi vezani za poboljšanje izolacije Vaše kuće ili stana koje možete sami primeniti za samo par popodneva i time uštedeti čak do 20% vašeg računa za grejanje (i podići prosečnu temperaturu u prostorijama za 2-4 stepena!).

Zašto izolovati prostorije ?

Zagrevanje Vašeg doma u zimskim mesecima učestvuje u ukupnoj energetskoj potrošnji sa neverovatnih 50-70%. Otprilike 20% od toga se troši na zagrevanje vode u bojlerima i veš-mašinama. Zato je prva i najveća mera uštede u svakom domu plansko korišćenje ovih uređaja tokom hladnih meseci. Većina kuća i stanova u našoj zemlji je izgrađena sa nedovoljno dobrom toplotnom izolacijom. Najveći krivci za to su nedosledno poštovanje i kontrola standarda u građevini, kao i zastarelost tih standarda i same toplotne izolacije (kod stare gradnje). Moramo imati na umu da izolacioni materijali kao što je staklena vuna, ploča od sintetičkih materijala, a naročito prirodni izolacioni materijali (kao npr. trska) sa vremenom gube svoje izolacione karakteristike usled dejstva vremena i vlage, tako da, ako je Vaš dom ikada i zadovoljavao standarde toplotne provodnosti, sada zasigurno radi “sa gubitkom”. Budući da čak i u Srbiji važi osnovni fizički zakon održanja energije, to znači da neko taj manjak energije mora da nadoknadi, a to činite upravo Vi, iz svog novčanika.

Uloga izolacije

Pored osnovne uloge izolacionih materijala – da spreče prenos toplote u spoljnu sredinu, oni vrše i druge, ne manje važne funkcije, kao što su izolacija od buke (da, Novobeograđani, takva stvar zaista postoji!) i fizička barijera širenju nepovoljnih atmosferskih uticaja kao što su vlaga, vetar, ili vrućina u letnjim danima. Nema doma u kome nije moguće poboljšati izolaciju. Najčešće taj posao možete obaviti sami (osim u slučaju da Vam kuća nije ni omalterisana, kao u mnogim beogradskim naseljima), i time uštedeti dosta novca za druge potrebe. Količina energije koju ćete uštedeti zavisi od dosta faktora: od zatečenog stanja, od jačine predstojeće zime, oblika i konstrukcije Vaše kuće ili zgrade, navika Vaših ukućana, efikasnosti sistema za grejanje itd. Ukoliko se upustite u projekat poboljšanja izolacije, setite se da sačuvate račune za struju od prošle zime i da na proleće razmotrite koliko ste kilovata uštedeli.

Gde se najčešće odliva toplota

Na priloženom grafikonu jedne prosečne kuće možete uočiti najčešća mesta na kojima se toplota gubi u spoljašnju sredinu:

Tavan je ogroman “gutač” toplote iz ostatka kuće. Ukoliko ih ne koristite kao životni prostor, obavezno temeljno izolujte te prostorije od ostatka kuće (recimo otvor ka tavanu obeležen sa 1A se može tapacirati sunđerom sa gornje strane, a vratanca mogu da se oblože samolepivom gumiranom ili sunđerastom trakom). Ukoliko ste u mogućnosti, obložite pod tavana (ili samo delove koji su iznad prostorija koje grejete) pločama od polimernih materijala ili staklene vune. Ako slučajno postoje neki otvori kroz međuspratnu kontrukciju, zapušite ih pur-penom, silikonom i sličnim smesama.

* U potkrovljima koja se koriste kao stambeni prostor, posebnu pažnju treba obratiti na:

 • 2A: pregradne zidove ka delovima koji se ne greju;
 • 2B: delovima koji se direktno oslanjaju na krovnu konstrukciju;
 • 2C: tavanicama iznad kojih je prostor na spoljnoj temperaturi;
 • 2D: što je moguće više smanjiti protok vazduha kroz pod potkrovlja.Sve spoljne zidove treba što bolje izolovati. Posebno obratiti pažnju na:
 • 3A: zidove između prostorija koje se greju i prostorija koje se ne koriste za stanovanje, kao što su garaže, šupe, lođe itd.;
 • 3B: temeljni zidovi iznad nivoa zemlje;
 • 3C: temeljni zidovi u podrumima koji se greju, i uopšte svi zidovi od punog materijala (beton, puna opeka itd.) Podovi iznad “hladnih” prostorija, npr. hodnici, garaže itd… Takođe, treba posebno izolovati i:
 • 4A: bilo koji deo poda koji je “visi” iznad praznog prostora (prepust);
 • 4B: podovi koji se nalaze direktno na tlu (bez podruma ispod); **
 • 4C: svi otvori u podu, bilo da su to otvori za instalaciju, rupe nastale tokom vremena, ili urezi između podnih obloga;
 • 4D: pojačajte izolaciju između spojeva sa zidovima, kako bi se sprečio protok vazduha.Obratite pažnju na sve ostale otvore i proreze kroz koje može da uđe hladan vazduh.

Popravite stolariju, po potrebi (naročito ako je stara i drvena) je obložite izolacionim trakama, a sve eventualne rupe u okolnom zidu zadihtujte pur-penom i diht-namazima. Ukoliko ste u mogućnosti, nabavite što nepropusnije šalone za sve prozore i vrata, i držite ih zatvorene što češće, naročito kad duva hladan zimski vetar.

* Dobro izolovani tavanski i podrumski prostori se moraju često i dobro provetravati da bi isparila nakupljena kondenzovana vlaga. U suprotnom će Vam se pojaviti problem sa curenjem vlage u druge delove kuće i pojavom buđi.
** Ako je u pitanju novogradnja, ovde će verovatno već biti ugrađena ojačana izolacija – raspitajte se kod preduzimača koji Vam je gradio kuću.

Ostala mesta na kojima se gubi toplota

U donjoj tabeli možeti videti prosečnu procentualnu raspodelu gubitka toplote na različitim mestima u Vašem domu:

Zidovi, podovi i tavanice 31 %
Ventilacioni odvodi
(dimnjaci, ventilatori, vent. rešetke u ostavama itd…)
19 %
Otvori uz cevi vodovoda/kanalizacije i grejanja 13 %
Kamini, ognjišta i čunkovi peći na čvrsto gorivo 14 %
Vrata 11 %
Prozori 10 %
Električne utičnice, dozne
i loše ispunjeni kanali za el. i druge vodove
02 %

Kao što vidite, pored glavnih “potrošača” koje smo već obradili u prethodnom tekstu, postoje i toplotni odvodi za koje verovatno niste ni znali. Kroz njih se gubi samo manji deo toplote, ali za nas je veoma značajno što su baš to mesta na kojima možemo sami da napravimo najveću uštedu. Koliko Vam vremena treba da dobro zadihtujete otvore uz sve instalacione cevi i električne utičnice? Možda ni jedno čitavo popodne, a oni u zbiru daju 15% ukupnih gubitaka! Ako tome pridodate prozore, vrata i pojedine ventilacione otvore (za šta takođe nije potrebna nikakva veća investicija), videćete da možete sami da eliminišete preko 60% svih mogućih toplotnih odvoda u Vašem stanu ili kući. Ukoliko imate vremena i nešto malo sredstava, toplo preporučujemo i da se upustite u oblaganje tavanice podruma i poda Vašeg tavana izolacionim pločama od sintetičkih masa ili polimera. Budući da su ovo prostorije u koje ulazite samo Vi, rad ne mora da bude savršen (čak možete i preskočiti završnu obradu), a cena ploča je relativno niska, pa su one dostupne gotovo svima. Nije Vam potreban nikakav poseban alat, a ploče se za podlogu pričvršćuju najčešće sintetičkim lepkovima koji se veoma lako nanose i brzo suše.

Osnovne vrste izolacionih materijala

Pre nego što pređete na posao, upoznajte se sa osnovnim vrstama izolacionih materijala:

Vrsta Način postavljanja Gde se primenjuje Osnovne prednosti i mane
Vunasti materijali (u balama ili rolnama)
Staklena vunaKamena vuna (“Rokvul”) 
Učvršćuju se “roštiljem” od letava ili između slojeva zida U završnoj obradi zidova, podova i plafona, kao i krovnih konstrukcija Laki za “uradi sam” ugradnju: skoro svaki početnik zna da sastavi “roštilj” od letvica, pogotovu u prostorima koji su manje prometni.Mana: Za bezbednu ugradnju je potrebna HTZ oprema: rukavice i maska/naočari za lice
Penasti materijali
Penasta vuna Fiberglas Poliuretanska pena 
Prska se ili uduvava u udubljenja pomoću specijalnog alata Otvorene ili nepristupačne šupljine u zidovima, kao i male šupljine oko instalacionih cevi, prozora itd… Najčešće se koristi za popravku postojeće izolacije (nanošenje u nepristupačne šupljine ili rupe nepravilnih oblika)
Pločasti materijali
Ekstrudirana polistirenska pena (XPS) Ekspandovana polistirenska pena (EPS) Poliuretanska pena Poli-izo-cijan-uratska penaPluta
Podrumski zidovi;Kao jedan od slojeva u spoljnim zidovima;Neventilisane krovne konstrukcije malog nagiba Podrumski zidovi;Kao jedan od slojeva u spoljnim zidovima;Neventilisane krovne konstrukcije malog nagiba Najveća izolaciona moć u odnosu na debljinu sloja i cenu od svih navedenih materijala. Sve vrste ploča su dostupne sa velikom broju stovarišta i relativno su jeftine, a jednostavne za “uradi sam” ugradnju.Mana: mora se paziti da se postavljanjem ovakvih ploča (naročito u kombinaciji sa PVC folijom) ne naprave tačke kondenzacije, na kojima će se vlaga sakupljati i slivati u prostorije ispod.
Folije
Plastificiran papirPolietilenska folija sa vazdušnim mehurovima PVC folija Plastificirani karton
Obično u kombinaciji sa pločama i staklenom vunom, naročito na površinama sa dosta vlage (krovne konstrukcije). Krovne konstrukcije, plafoni, podovi, spoljni zidovi… Jeftine i lake za montažu.Mane: Efikasnost zavisi od smera protoka toplote. Mogućnost neželjene kondenzacije vlage.
Tečni izolatori 
Perlit VermikulitVaserdiht…
Nisu striktno namenjeni za toplotnu izolaciju, ali se neretko koriste u kombinaciji sa ostalim sredstvima, naročito pri opravkama u starijim kućama.

 A sada na posao !

Ako smo Vas ubedili u činjenicu da možete ostvariti velike uštede pri grejanju svog doma, odvojte jedan jesenji vikend za radove na izolaciji Vaše kuće ili stana. Vlasnici kuća svakako treba da razmotre koliko su njihove “hladne” prostorije (tavan, podrum, garaža,ostava…) izolovani od prostorija koje greju. Ukoliko nemate novca da poboljšate izolaciju baš svuda, utvrdite prioritete, odnosno razmislite gde se gubi najviše toplote. Pri tome Vam mogu pomoći sledeći saveti: Ako na tavan/u podrum idete relativno često, možda je bolje da ne gubite vreme na “fensi” izolaciju, već da vrata oblepite izolacionom trakom, a sa spoljne strane (u odnosu na zagrejani prostor) na njih jednostavno zalepite sloj sundera ili stiropora debljine 5-10 cm, a zatim sve to dobro “ušuškate” starim ćebadima, najlonima itd… i trudite se da tamo ne odlazite do proleća. Slično se može uraditi sa prozorima koje retko (ili nikad) ne otvarate tokom zime. Ako na njima imate šalone, popunite prostor između šalona i prozora nekim izolacionim materijalom.Ako između neke prostorije i spoljne sredine postoje dvoja vrata (npr. prolazi se kroz predsoblje), izolujte samo spoljna vrata – izolacija unutrašnjih neće doneti veliki dobitak. Od unutrašnjih “hladnih” zidova prvo za obradu birajte one koji su “goli”, tj. uz koje nije naslonjen neki plakar, regal ili biblioteka, jer u tom slučaju nameštaj vrši ulogu toplotne izolacije, naročito ako su u pitanju plakari (zbog debelog sloja vazduha u njima). Pre postavljanja unutrašnje izolacije na zidove imajte na umu da će Vam se dimenzije prostorije smanjiti za nekoliko cm, zavisno od debljine izolacije. Izračunajte da li će nameštaj posle intervencije moći da stane na staro mesto! Prioritet dajte zidovima koji su na strani najizloženijoj vetru i snežnim nanosima – ako niste sigurni, sačekajte hladniji dan i jednostavno pipanjem utvrdite koji je od zidova najhladniji.

Kada odredite zidove koji su najprioritetniji za obradu, izračunajte njihovu kvadraturu i posetite najbliže skladište građevinskog materijala. Prodavac će Vam najverovatnije preporučiti poliuretanske ploče (najpoznatiji proizvođač je URSA, mada u poslednje vreme na tržištu ima još dosta jeftinijih, a podjednako kvalitetnih proizvođača), a najverovatnije će Vam posao završiti one najtanje, debljine 1-1.5cm. Ne zaboravite da uz ploče kupite i odgovarajući lepak, te da se raspitate u kojoj razmeri se on meša sa vodom.

Nanošenje lepka je jednostavno, treba Vam samo nazupčena ravnjača ili špahtla, a ploče možete lepiti na zid bez prethodne pripreme, čak i preko tapeta. Sušenje traje svega nekoliko sati, a kao završna obrada se najščešće koristi tanak sloj (0.5 cm, tek da se prekriju neravnine) glet-mase. Posle njenog sušenja zid možete prekrečiti ili prekriti tapetama. Pozitivni efekti će biti vidljivi odmah po postavljanju – jednostavnim oslanjanjem ruke na zid ćete osetiti da je on mnogo topliji nego što je bio pre obrade.

Ukoliko imate visoku tavanicu (višu od 2.70), razmislite o ugradnji visećeg plafona. Time ćete smanjiti zapreminu koja se greje za do 20%, i time direktno povećati efikasnost grejanja (ovo već nije tako jednostavna operacija za “uradi sam” majstore, budući da ne želite da Vam ceo plafon jednog dana završi na glavi, ali i oni su svakim danom sve pristupačniji budući da proizvođači stalno smišljaju nove i jednostavne načine za njihovu ugradnju).

Kada ste završili ove ozbiljne zahvate i “otkačili” prvih 30% gubitaka, vreme je da se pređe i na jednostavnije odvode toplote. Kao prvo, ukoliko se živite u kući ili imate etažno grejanje, pobrinite se da je instalacija do Vašeg stana što optimalnije izolovana, npr. da dovodne cevi nisu “gole”, da ne prolaze kroz vlažno tlo bez izolacije itd…

U okviru stana, proverite sva mesta na kojima bilo koja instalacija (grejanje, vodovod, kanalizacija, struja itd…) prolazi kroz zid (ukoliko postoje zaštitne maske ili “rozetne”, obavezno zavirite i iza njih). Otkrićete da je kod većine ovakvih otvora (naročito onih pravljenih naknadno, npr. pri provlačenju kabla za interfon ili kablovsku TV), probušeni otvor dosta širi od dimenzije same cevi ili žice. To su mesta kroz koja hladan vazduh struji u Vaš dom.

Ovakva mesta možete jednostavno zapušiti pur-penom, a ako su oštećenja u zidu veća, isplati se i zamešati malo maltera i/ili gipsa i popuniti rupu tako da estetski ne odudara od ostatka zida. Obavezno proverite da li u unutrašnjosti rupe postoji neki veći šupalj prostor, i ako postoji, popunite ga dodatnom dozom pene. Ne zaboravite da na kraju vratite skinute maske/rozetne, jer i one imaju svoju ulogu u toplotnoj zaštiti.

Slično udarite i sa svim doznama i utičnicama koje se nalaze na spoljnim zidovima. Ukoliko je pri izradi izdubljena preduboka rupa, to takođe predstavlja priliku da hladnoća uđe u Vaš dom.

Posebnu pažnju obratite na dimnjak: on mora biti ozidan i dobro izolovan od kuhinje. Pobrinite se da cev odvodna aspiratora ne služi kao dovod hladnog vazduha u Vaš dom. Proverite i da li postoje šupljine koje dovode svež vazduh u vašu ostavu ili plakar. One su veoma korisne i ne treba ih trajno zatvoriti, ali je zgodnije ako ih preko zime zatvorite prigodno napravljenim poklopcem, koji ćete otvarati 2 puta mesečno da “provetrite” namirnice.

Oni koji u stambenom prostoru imaju peć na čvrsto gorivo već znaju da, ako je peć duže vremena isključena, njen čunak služi kao dovod spoljnog (hladnog) vazduha. Zato je optimalnije da peć stalno tinja, nego da nekoliko sati bude ugašena.

Kada ste završili sa ovim “sitnicama”, vreme je da se suočite i sa poslednjim izazovom: vratima i prozorima. Ovaj korak nipošto nemojte ispustiti, jer se može ispostaviti da je baš stolarija najveći “gutač” toplote u Vašem domu.

Bitni linkovi za ovu temu:

Grejalice i kaloriferi
Radijatori
Peći na čvrsta goriva
Klima Uređaji

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *