Kako odabrati šator

U ljudskoj prirodi je učvršćena želja da na prvi znak lepog prolećnog i letnjeg vremena, želimo da provedemo što više lepih trenutaka na otvorenom. Šator je nezaobilazni deo opreme koja nam omogućava  da boravak u prirodi bude što udobniji. U masi različitih tipova šatora potrebno je odabrati upravo onaj koji odgovara našim potrebama.

Prvo što treba pogledati je veličina šatora, da li je namenjen za jednu, dve, tri ili više osoba.

Parametar za koliko je šator osoba, proizvodjači odredjuju na osnovu standardnih vreća za spavanje, pa ukoliko želite veći komfor za spavanje uvek odaberite šator za jednu osobu više u odnosu na broj osoba koje će koristiti šator.

Ukoliko ćete šator koristiti za višednevni boravak u prirodi, naprimer letovanje, razmislite o nabavci šatora sa izdvojenim predsobljem.

26744 – Šator Coleman Ridgeline 4 plus 205114

Šator Coleman Ridgeline 4 plus košta 34.590 dinara u izuzetnoj ponudi kamp opreme sajta www.SveZaKucu.rs

Ovaj model šatora poseduje čak i odvojene sobe, predsoblje i spoljnu tendu, svakako dovoljno mesta za smeštaj 4 osobe, prtljaga i svega ostalog što je potrebno za višednevni boravak u prirodi.

Podatak koji najčešće zbunjuje i koji odredjuje jednu od najbitnijih karakteristika šatora je hidrostatički stub (nazivan još vodeni stub). Ovaj podatak odredjuje vodonepropusnost materijala od kojeg je šator izradjen. U karakteristikama različitih komercijalnih šatora mogu se naći podaci od 400mm/cm² pa sve do 6000mm/cm². Šatori su izradjeni od materjala koji dišu kako bi se u većoj meri izbegao efekat “staklene bašte” i dodatne neugodnosti, iz tog razloga nisu potpuno vodootporni. Vodeni stub označava količinu vode u mm koja deluje na 1 cm² pod atmosferskim pritiskom. Ukoliko dodje do veće količine vode od predvidjene karakteristikom šatora, doći će do propuštanja vode kroz materijal, u unutrašnjost šatora.

400mm/cm² je dovoljno da vas zaštiti od lakše prolećne i letnje kiše ili od kratkotrajnog pljuska, dok dužu izloženost kiši ili pljusku ne može da izdrži. Šatori sa niskim hidrostatičkim stubom nisu namenjeni višedenevnom boravku u prirodi, već se prvenstveno koriste za jednodnevne izlete po lepom vremenu.

Idealan odnos cene , prostora, hidrostatičkog stuba predstavlja šator Šator Coleman za 3 osobe koji košta samo 5699 dinara i može se koristiti i za višednevni boravak na otvorenom.

19002 – Šator Coleman za 3 osobe K100190

Na sajtu internet prodavnice SveZaKucu.rs možete pronaći odličan izbor šatora i opreme za kampovanje po odličnim cenama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *