Kako odabrati bicikl za odrasle

Postoji nekoliko bitnih elemenata koji utiču na izbor pravog modela i veličine bicikle za odrasle i za decu. Prvo treba definisati namenu, da li želite da bicikl koristite u rekreativne svrhe ili za gradsku vožnju – kupovina namirnica i prevoz do prijatelja…

Za rekreativne svrhe treba odabrati MTB ili kombinaciju MTB (Mountain Bike) i CTB (City Bike) modela bicikle. Ovi modeli Vam pružaju mogućnost vožnje po uredjenim asfaltnim ili betonskim stazama, ali i mogućnost da vozite po neravnim terenima kao što su parkovi ili čak šume, za iskusnije vozače. Za gradsku vožnju treba odabrati CTB koji pruža udobnu i laku vožnju u urbanoj zoni.

Da li treba odabrati model sa izmenljivim brzinama ili bez, zavisi od terena po kojem planirate da bicikl vozite i od učestalosti vožnje. Modeli sa izmenljivim brzinama pružaju mogućnost da lakše savladate uzbrdice ili da se prilikom duže vožnje relaksirate, dok modeli bez izmenljivih brzina poseduju dobro izbalansiran odnos zupčanika, pa savladavanje uzbrdica i ne mora predstavljati veći problem. Uglavnom MTB modeli poseduju izmenljive brzine, dok se kod CTB modela modeli sa izmenljivim brzinama pojavljuju sporadično. Posedovanje izmenljivih brzina uglavnom povećava cenu bicikla.

34137 – Unisex bicikl X-plorer Montana 26 5356

Odličan model MTB bicikla za muškarce i žene sa izmenljivim brzinama i dobrom opremomje X-plorer Montana 26

Posebno se ističe pitanje kako odabrati veličinu bicikle. Za odrasle osobe treba osnovno pratiti veličinu rama. Proizvodjači obeležavaju veličinu rama u in (inch) 1″ = 2.54 cm

Visina korisnika (cm)   Veličina rama (in)
148-158 13-14
158-16815-16
168-17817-18
178-18519-20
185-19321-22
193-198 23-24

Parametri generalno utvrdjuju odnos izmedju visine korisnika i dimenzije rama, treba znati da se pozicija sedišta i volana dodatno podešava, pa su pomenute tabelarne procene prilično tačne.

Model ženskog gradskog bicikla sa stabilnim i čvrstim čeličnim CRUISER ramom

34129 – Bicikl za žene X-plorer Sunflower 26

Model muškog gradskog bicikla sa izmenljivim brzinama kombinovanih SHIMANO i FALCON komponentama

34149 – Muški City bicikl X-plorer District 28

Veliki izbor muških i ženskih modela bicikli, MTB, CTB i kombinovanih, po dobrim cenama možete pronaći na SveZaKucu.rs u kategorijama:

Muški Bicikli

Ženski Bicikli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *