Čajnik: Zakoračite u magični svet čajeva

Čudno je kako čajnik istovremeno može predstavljati udobnost samoće i zadovoljstvo društva. – Zen haiku

Prvi čajnici

Danas je čajnik sveprisutna posuda za pripremu čaja širom sveta. Ipak, svima poznati oblik se zapravo nije razvio sve do dinastije Ming. Tada su oni koji su pili čaj počeli da pripremaju čajeve od celog lista, a ne čajeve u prahu. Za ove nove cele listove, ljubiteljima čaja bila je potrebna nova posuda za kuvanje čaja. Čajnik je bio idealnog dizajna. Imao je poklopac koji dobro leže na posudu održavajući tako toplotu napitka. Usko grlo za sipanje tečnosti ujedno je služilo i kao cediljka, a drška omogućavala držanje vruće posude.

Grad Yixing generalno se smatra rodnim krajem čajnika kakvog danas poznajemo. Posude od takozvane “ljubičaste gline” koje se tamo proizvode i dalje su veoma cenjene među ljubiteljima kineskog čaja.

Tradicionalni kineski čajnik, uključujući i one iz Yixinga, bio je zapremine ne veće od 1-2dl. Dodavanjem vode u iste listove, bilo je moguće nekoliko nekoliko puta pripremiti po jednu šoljicu čaja. Tokom dana svako je nosio sa sobom svoj čajnik.

Veći čajnici pojavili su se kasnije, u zemljama gde su bili popularni seckani listovi čaja. Izlomljeni listovi čaja brže otpuštaju aromu i nemaju više toliko ukusa kad se ponovo upotrebe. Tako su, umesto pripreme po jedne šoljice čaja nekoliko puta u toku dana, moderni konzumenti čaja kuvali nekoliko šolja čaja odjednom u većoj posudi.

Prednosti čajnika

Čajnik je postao popularan u kulturi ispijanja čaja širom sveta. Ali ljudi su pili čaj vekovima bez upotrebe čajnika. Pa zašto su, onda, čajnici postali sastavni deo kulture ispijanja čaja?

Prvobitno, čaj se pripremao i ispijao iz jedne posude. Ali mnogi čajevi postaju gorki nakon predugog natapanja u vodi. Takođe, tečnost na dnu posude postaje koncentrisanija i gorča od prvih nekoliko gutljaja. Izliv čajnika imao je nekoliko malih otvora koji su služili kao savršena prirodna cediljka. Sada je bilo moguće izliti skuvani čaj i odvojiti ga od lišća. Ovaj korak je zaustavio proces natapanja i zadržao prijatan ukus čaja.

Tradicionalna posuda za pripremu čaja imala je širok otvor, zbog čega se čaj tokom pripreme hladio. Korišćenje zatvorene posude sa poklopcem stvorilo je bolje zadržavanje toplote. Sa više toplote, lišće je ispuštalo puniji ukus, a čaj je ostao topao za piće. U kombinaciji sa oceđivanjem, ovo je omogućilo bolju kontrolu ukusa.

Upotreba čajnika

Bez obzira na oblik ili veličinu, većina čajnika funkcioniše na približno isti način. U čajnik se stavi čaj, prelije se toplom vodom i ostavi se da se čaj natopi. Količina čaja i vreme natapanja zavise od vrste čaja koji pripremate. Idealan način korišćenja čajnika može se razlikovati u zavisnosti od funkcionalnosti koje pruža sam bokal za čaj.

Kineski čajnici, koji su uglavnom male veličine, savršeni su za pravljenje čaja od celog lista u gong fu cha stilu. Voda se više puta dodaje istim listovima čaja da bi se stvorilo nekoliko infuzija. Te posude obično imaju nekoliko malih probušenih rupa u dnu grla kroz koje se sipa čaj. Ove rupice stvaraju prirodnu cediljku, ali mogu se začepiti komadićima čaja.

Čajnici za ljubitelje

Za ljubitelje ovog mirisnog napitka, kao i za one koji će to postati, predstavljamo nekoliko modela čajnika koje ćete zavoleti. Da biste skuvali veliku šolju čaja, predlažemo stakleni čajnik sa filterom za čaj. Neporozno staklo ne menja ukus čaja, a filter od nerđajućeg čelika u unutrašnjosti bokala, daje moderan izgled i čini ga savršenim infuzerom za bilo koji list čaja.

Stakleni Čajnik Sa Filterom od Nerđajućeg Čelika Lamart LT7028

Čajnik od nerđajućeg čelika sa zviždukom za signalizaciju kipuće vode, omogućiće pripremu savršene šolje ovog napitka, a pogodan je za sve vrste šporeta uključujući električne šporete, keramičke ploče, gas i indukciju.

LAMART čajnik 2L LT7004

Bez obzira na to za kakav se čajnik odlučite, pridržavajte se vremena pripreme i temperature vode navedenih u uputstvu. Za pripremu zelenog, crnog ili belog čaja, to vreme je najmanje dva, a najviše pet minuta. Za voćne čajeve i biljne mešavine vreme pripreme može biti duže. Čak i ako je boja bleda, to ne odražava intenzitet ukusa. Kratkim natapanjem izbegavate gorčinu u čaju. Ako se pridržavate ovoga, dobićete čaj koji je ukusan i bez dodavanja mleka ili šećera.

Uživajte u savršenoj šoljici čaja. I neka zima i prehlada ne budu jedini razlog za ispijanje ovog lekovitog napitka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *