Kao prvo, upamtite da, iako nemate hiljade evra za preuređenje, konačan rezultat uopšte ne mora biti lošiji od profesionalnog uređenja. Jednostavno, zasucite rukave i navalite na realizaciju ovih ideja. Vremenom će vaša kuća ili stan sve više ličiti na ono što ste originalno zamislili kao svoj idealni životni prostor.

Svaki prostor zahteva nov i originalan pristup pri preuređenju. Ovih 10 ideja možete iskoristiti kao polaznu osnovu za razmišljanje i kao praktične savete. Možete ih lako isprobati preko vikenda ili za vreme godišnjeg odmora. Bez obzira da li ste izdvojili neki novac za preuređenje ili ne, obavezno obratite pažnju na prve dve ideje. One imaju najveći uticaj na konačni izgled vašeg doma i atmosferu koja će vladati u prostorijama u kojima boravite.

Okrečite zidove

Promena boje zidova je, bez sumnje, najefektnija promena koju možete izazvati za tako malo vremena i sa jako malo novca. Ko kaže da krečenje treba da bude temeljan i sveobuhvatan zahvat!? Jednu sobu možete osvežiti za svega nekoliko sati. Sve što vam je potrebno je nešto boje, pribora i najlon za pokrivanje nameštaja.

Pri dekorisanju stana sa malo novca, boja je vaš najbolji prijatelj

Ako ste čitali naše prethodne savete za uređenje, već ste zapamtili kako koja boja deluje na psihu čoveka. Dakle, izaberite željeno raspoloženje i “programirajte” sobu za njega tokom vikenda. Poludisperziona boja pogodna za ovakve zahvate je relativno jeftina: kanta od 25kg bele boje košta oko 1200 dinara.

Pitate se koliko vam je boje potrebno? Računajte ovako: za 2 premaza tavanice i zidova vam treba otprilike onoliko kilograma boje koliko soba ima kvadrata. Ako ne obrađujete tavanicu, verovatno će vam sasvim dovoljna biti jedna kanta od 10kg, koja košta od 500-1000 dinara. Pored ovoga, za toniranje će vam biti potrebna 1-2 bočice tonera, po ceni od oko 100 dinara po bočici.

Ukoliko nemate nikakav alat, niti opremu, biće vam potrebni valjak, četka i špahtla. Računajte da će vam trebati između 400-800 dinara za valjak i stotinak dinara za četku i špahtlicu. Nemojte baš uzeti najjeftiniji valjak, kako bi vam trajao i za ostale sobe u stanu. Dakle, promena imidža vaše dnevne sobe će vas koštati jedno popodne i oko 2000 dinara. Ako vam se baš ne čini jeftino, setite se da majstori za taj posao uzimaju oko 1 EUR/m². Dodatni trošak u angažovanju molera svakako je i materijal. Sve vas to može vas izaći čak i više, ako radite samo jednu prostoriju, a ne ceo stan.

Podesite svetla

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi čine pri opremanju stana, jeste da neku prostoriju osvetle samo jednim tipom osvetljenja. Izbor najčešće pada na lustere ili plafonjere, koje osvetljavaju čitavu prostoriju. Lusteri su svakako neizostavan deo atmosfere neke prostorije, ali ih treba koristiti samo u odgovarajućim prilikama.

Pri izboru rasvete obično razmišljate o nekoj prostoriji kao celini. Umesto toga, pokušajte da osvetlite pojedinačne delove prostorije na osnovu aktivnosti koje se u njima dešavaju. Iznad garnitura za sedenje i stolova možete montirati niskoviseće svetiljke sa usmerenim snopom zamućenog osvetljenja. Time ćete stvoriti prijatnu domaću atmosferu. Umesto nekoliko reflektora koji blješte sa plafona, izaberite par lampi u uglovima koje daju nežno, baršunasto svetlo. Zar vam se ne čini da je soba nekako gostoljubivija i prijatnija?

Da li ste znali da nije tako teško ni napraviti lampu?

Dobra vest je da cene elemenata za osvetljenje doma padaju, dok se ponuda svakodnevno povećava. Buvljaka i specijalizovanih radnji za osvetljenje je svakim danom sve više. Uvek možete razmotriti i “oživljavanje” demode lampi koje ste pronašli na tavanu ili dobili od prijatelja za neki davni rođendan. Da li ste znali da nije tako teško ni napraviti lampu? Za početak nabavite sijalično grlo, kabl za napajanje strujom i prekidač. Sve ostalo je stvar mašte. Setite se samo lampi napravljenih od flaša, ambalaže i sličnih priručnih stvari koje ste viđali kada ste išli u posete. Pozovite prijatelja da vam da “recept” ili da vam čak pomogne, uz kaficu.

Ispomerajte nameštaj

Ovo je stvar koja vas neće koštati ni dinara. Nažalost, ne možemo garantovati isto za stanje vaše kičme nakon završetka. Zato – pamet u glavu, pa sve lepo isplanirajte i izmerite (3 puta, naravno) pre nego što počnete sa pomeranjem. Pokušajte da, za promenu, malo pokvarite simetriju vaših starih garnitura i eventualno neke komade postavite pod intrigantnim uglom.

Slobodno rizikujte, ali se držite nekih osnovnih pravila uređenja enterijera. Nemojte blokirati vrata i prozore, i pokušajte da vam što manje nameštaja stoji naslonjeno na zid.

Okačite slike, postere i ogledala

Slike, grafike, posteri i ostala umetnička dela zaista mogu da promene karakter neke prostorije. Ne mora to da bude vrhunska umetnost. Dovoljno je da to bude nešto što će vas razveseliti kada ga ugledate. Naravno, uvek dolaze u obzir reprezentativne porodične slike i fotografije. U isto vreme, ovakvi ukrasi će govoriti nešto o vama svakoj osobi koja vas poseti. Imajte to na umu kada budete birali svoj sledeći ukras za zid.

Ogledala su veoma popularna kao ukras, uglavnom zato što čine prostoriju većom, a osobu koja se ogleda u njima srećnijom. Kada kačite ogledalo, pokušajte da ga postavite na takvo mesto da se u njemu ogleda neki efektan pejzaž. Dobar primer je pogled na baštu ili na grad noću, ili neki efektan arhitektonski element. Za one koji misle da su ogledala veoma skupa, preporučujemo da se ipak raspitaju u lokalnoj staklarskoj radnji. Radi reference, jedno klasično portretno ogledalo sa ukrasnom fazetom po ivici (umesto rama) košta između 10-15 EUR/m². Zavisno od debljine i kvaliteta stakla, ova cena može da varira. U poslednje vreme, ponuda u staklarskim radnjama se znatno proširila, tako da preporučujemo da ih posetite. Sigurno ćete dobiti neku ideju kada vidite efekte koji se mogu postići izborom tipa stakla, rama, šare za peskiranje, 

Sobne biljke kao dekorativni element

sve za kuću - uređenje stana

Prirodna lepota biljaka je nezamenljiva u dodavanju živosti i vesele atmosfere bilo kojoj prostoriji. Kao što znate, biljke su uglavnom veoma jeftine (pogotovu ako dobijete pelcer od komšinice). Kada imate jednu lako ih je proširiti po čitavoj kući. Epipremnum Aureum, u narodu poznata kao “ona sobna lozica što opstaje svugde” ili đavolji bršljan, jedna je od takvih. Ovalnih je, srcolikih listova i može narasti do dva metra. Kao sobna biljka nema mnogo zahteva, osim što loše podnosi direktnu izloženost suncu. U zatvorenom prostoru smanjuje koncentraciju štetnih materija, među kojima i formaldehida.

Posetite nekoliko cvećara ili radnji sa dekorativnim biljem. Pokušajte da zamislite kako bi se neke od tih biljaka uklopile u vaš stambeni prostor. Konsultujte stručnjake i iskusne odgajivače (mame i bake) koje su biljke najlakše za odgajanje i održavanje. Prema tim savetima se i odlučite za neku od njih. Za one koji planiraju da svojim biljkama posvete zaista malo vremena, preporučujemo da razmotre veštačko cveće. Zbog sve kvalitetnijih materijala od kojih se prave, veštačko bilje može izgledati podjednako efektno, a zahteva samo povremeno brisanje prašine. U poslednje vreme, sve popularniji postaju veštački žbunovi i drveće.

Promenite presvlake na nameštaju

Nameštaj je u principu veoma skup, tako da ćete teško moći da ga promenite za male pare. Međutim, ono što možete učiniti za uređenje životnog prostora, jeste kupovina ili šivenje (ako ste vešti) novih presvlaka za nameštaj.

Za one koji nisu čuli za tako nešto: one su veoma slične presvlakama za auto-sedišta. Jednostavno se navuku preko fotelje, sofe ili troseda, i daju im potpuno novi izgled. Na krupnim komadima nameštaja, poput dvoseda i ugaone garniture, takva promena predstavlja pravo osveženje u ambijentu u kom svakodnevno boravite. Zgodna stvar kod presvlaka je i što se mogu relativno često menjati i prati u mašini za veš.

Preuredite vašu kolekciju

Onih oni ste koji vole da sakupljaju razne kućne predmete i suvenire, poput porcelanskih figurica, ukrasnih tanjira, kristalnih čaša itd? Možda je krajnje vreme da, poput iskusnog kustosa, svoju rasutu kolekciju preuredite i sakupite na jedno izložbeno mesto u sobi. Pokušajte da je koncentrišete na jednom mestu, u manjim grupicama od po 3-5 predmeta, što unosi dodatnu živost kolekciji. Ukoliko je još osvetlite pogodnim osvetljenjem, ovakva kolekcija može postati biser vaše sobe, koji će privlačiti pažnju vaših gostiju.

Farbanje auto-lakom

Imate li neki stari stočić kome je potrebno farbanje? Da li vam je metalna rešetka kreveta već postala pomalo monotona? Da niste u garaži našli neku staru keramičku ćasu? Sviđa vam se, ali ne znate šta tačno da radite s njom?

Pogledajte sve te stvari koje su već jednom nogom u đubretu… Zapitajte se da li bi mogli da ih oživite sa malo boje. Za to su najpogodniji auto-lakovi, jer su jednostavni za upotrebu. Jeftini su, a ima ih u veoma efektnim bojama, uključujući metalizirane nijanse i bronzane, srebrne i zlatne tonove. U novije vreme dostupne su akrilne boje u spreju. One su pogodne za farbanje materijala od metala (gvožđe, mesing, aluminijum), keramike, plastike i drveta.

Ne zaboravite: za uređenje i dekorisanje stana sa malo novca, boja je vaš najbolji prijatelj. Ona vam nudi najveću promenu u odnosu na količinu uloženih sredstava i rada.

Probajte neočekivano

Kada ste tanki sa parama jednostavno morate biti kreativni i razmišljati totalno iščašeno da biste postigli efektne rezultate.

Ukoliko pažljivo pogledate, nema predmeta u vašem stanu koji se ne može upotrebiti na neki neobičan i krajnje neočekivan način.

Sličnih primera ima svuda oko vas, zato držite oči otvorene, a maštu uključenu. Možda će komplet starinskih ukrašenih tanjira bolje stajati okačen na zidu nego na kuhinjskom stolu. Možda ćete u podrumu naići na stari drveni kofer od koga može da se napravi stočić. Najlepše je što u ovakvom razmišljanju nema pravila. Čak i oni kojima se vaše “šašave” kombinacije ne sviđaju, moraće da priznaju da su krajnje originalne.

Podne obloge

Ono što takođe može iz korena da izmeni izgled vaše sobe, jeste promena podne obloge. Ukoliko u sobama imate tepihe, razmislite o tome da im zamenite mesta, čak i ako su različitih veličina. Možete razmisliti i o kupovini podnih obloga “od zida do zida”. One ne moraju biti skupe, naročito kada uzmete u obzir njihovo mnogo lakše održavanje i mogućnost menjanja svake 2-3 sezone. Ukoliko imate parket, laminat ili brodski pod, možete nabaviti samo jednu ili dve staze. Prostirke, staze ili krpare doprineće toploj atmosferi sobe i vizuelno izdvojiti celine u njoj. Debele krpare koje možete pronaći na rasprodajama i u prodavnicama tekstila sa greškom, mogu služiti kao jeftini dekorativni podni prekrivač.

Pričitajte još: Tepih – detalj koji u uređenju stana pokazuje karakter

Nadamo se da će vam ove ideje za uređenje poslužiti kao osnova za razmišljanje o osveženju životnog i radnog prostora. Važno je da zapamtite da se do idealnog imidža neke prostorije dolazi stalnim promenama i metodom pokušaja i greške. A čak i kad dođete do idealne kombinacije, ona će vam verovatno posle nekog vremena dosaditi ili izaći iz mode. Zato, hrabro u eksperimente! Dokažite da sa malom svotom novca, pomnoženom brojnim maštovitim kombinacijama, možete kreirati dom u kome ćete se osećati kao milioner. I naravno, podelite svoje ideje sa nama.

(Pročitano 1,586 puta, U protekla 24 sata ovaj članak je pročitalo njih 1)

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *