10 ideja za jeftino preuređenje stambenog prostora

Kao prvo morate upamtiti da, iako nemate hiljade evra za preuređenje svog stana, konačan rezultat uopšte ne mora da bude mnogo lošiji od profesionalno odrađenog posla. Jednostavno, što više zasučete rukave i navalite na posao, to će vaša kuća ili stan više ličiti na ono što se originalno zamislili kao svoj idealni životni prostor.

Iako svaki prostor zahteva nov i originalan pristup pri preuređenju, ovih 10 ideja možete iskoristiti kao polaznu osnovu za razmišljanje i kao praktične savete koje možete lako isprobati preko vikenda ili za vreme godišnjeg odmora. Bez obzira da li ste izdvojili neki novac za preuređenje ili ne, obavezno obratite pažnju na prve dve ideje. One imaju najveći uticaj na konačni izgled vašeg doma i atmosferi koja će vladati u prostorijama u kojima boravite.

1. Prekrečite zidove

Promena boje zidova je, bez sumnje, najefektnija promena koju možete izazvati za tako malo vremena i sa jako malo novca. Ko kaže da krečenje treba da bude temeljan i sveobuhvatan zahvat kada jednu sobu možete osvežiti za svega nekoliko sati, a sve što vam je potrebno je nešto boje, pribora i najlon za pokrivanje nameštaja.

Ako ste čitali naše prethodne savete, već ste zapamtili kako koja boja deluje na psihu čoveka. Dakle, izaberite željeno raspoloženje i “programirajte” sobu za njega tokom vikenda. Poludisperziona boja pogodna za ovakve zahvate je relativno jeftina: kanta od 25kg bele boje košta između 600 i 1000 dinara. Ako se pitate koliko vam je boje potrebno, računajte ovako: za 2 premaza tavanice i zidova vam treba otprilike onoliko kilograma boje koliko soba ima kvadrata, a ako se rešite da ne obrađujete tavanicu, verovatno će vam sasvim dovoljna biti jedna kanta od 10kg, koja košta oko 400 din. Pored ovoga, za toniranje će vam biti potrebna jedna ili dve bočice tonera po ceni od oko 60-70 dinara po bočici.

Ukoliko nemate nikakav alat niti opremu, računajte da ćete dati još 150-250 din. za valjak (nemojte baš uzeti najjeftiniji kako bi vam trajao i za ostale sobe u stanu) i oko stotinak dinara za jednu četku i špahtlicu. Dakle, promena imidža vaše dnevne sobe će vas koštati jedno popodne i oko 600-900 dinara. Ako vam se baš i ne čini tako malo, setite se da majstori za taj posao uzimaju oko 1 EUR po kvadratu zida/tavanice plus materijal (čak i više ako radite samo jednu prostoriju, a ne ceo stan).

2. Podesite svetla

Jedna od najčešćih grešaka koju ljudi čine pri opremanju stana je da neku prostoriju osvetle samo jednim tipom osvetljenja. Izbor najčešće pada na lustere ili plafonjere koje osvetljavaju čitavu prostoriju. Lusteri su svakako neizostavan deo atmosfere neke prostorije, ali ih treba koristiti samo u odgovarajućim prilikama.

Umesto da pri osvetljavanju razmišljate o nekoj prostoriji kao celini, pokušajte da osvetlite pojedinačne delove prostorije na osnovu aktivnosti koje se u njima dešavaju. Iznad garnitura za sedenje i stolova možete montirati niskoviseće svetiljke sa usmerenim snopom zamućenog osvetljenja i time stvoriti prijatnu domaću atmosferu. Zar vam se ne čini da je soba nekako gostoljubivija i prijatnija kada vas umesto nekoliko reflektora koji blješte sa plafona dočeka par lampi u uglovima koje daju nežno baršunasto svetlo?

Dobra vest je da cene elemenata za osvetljenje doma padaju, dok se ponuda stalno povećava. Pored buvljaka i specijalizovanih radnji za osvetljenje kojih je svakim danom sve više, uvek možete razmotriti i “oživljavanje” demode lampi koje ste pronašli na tavanu vaše bake ili dobili od prijatelja za neki davni rođendan. Da li ste znali da nije tako teško ni napraviti lampu? Za početak nabavite sijalično grlo, kabl za napajanje strujom i prekidač. Sve ostalo je stvar mašte: setite se samo lampi napravljenih od flaša, ambalaže i sličnih priručnih stvari koje ste viđali kada ste išli u posete. Pozovite prijatelja da vam da “recept” ili da vam čak pomogne, uz kaficu.

3. Ispomerajte nameštaj

66583 – Komoda Sa Daskom Za Peglanje, Fiokom i Ormanom

Ovo je stvar koja vas neće koštati ni dinara. Nažalost, ne možemo garantovati isto za stanje vaše kičme nakon završetka. Zato – pamet u glavu, pa sve lepo isplanirajte i izmerite (3 puta, naravno) pre nego što počnete sa pomeranjem. Pokušajte da, za promenu, malo pokvarite simetriju vaših starih garnitura i eventualno neke komade nameštaja postavite pod intrigantnim uglom. Na primer, moja soba je uska i duguljasta, a od kada sam postavio sofu po dijagonali ona izgleda mnogo pravilnija, skoro četvrtasta.

Slobodno rizikujte, ali se držite nekih osnovnih pravila: nemojte blokirati vrata i prozore, i pokušajte da vam što manje nameštaja stoji naslonjeno na zid.

4. Okačite slike, postere i ogledala

Slike, grafike, posteri i ostala umetnička dela zaista mogu da promene karakter neke prostorije. Ne mora to da bude vrhinska umetnost – dovoljno je da to bude nešto što će vas razveseliti kada ga ugledate. Naravno, uvek dolaze u obzir reprezentativne porodične slike i fotografije. U isto vreme, ovakvi ukrasi će govoriti nešto o vama svakoj osobi koja vas poseti. Imajte to na umu kada budete birali svoj sledeći ukras za zid.

Ogledala su veoma popularna kao ukras, uglavnom zato što čine prostoriju većom, a osobu koja se ogleda u njima srećnijom. Kada kačite ogledalo, pokušajte da ga postavite na takvo mesto da se u njemu ogleda neki efektan pejzaž (npr. bašta ili pogled na grad noću), ili neki efektan arhitektonski element. Za one koji misle da su ogledala veoma skupa preporučujemo da se ipak raspitaju u lokalnoj staklarskoj radnji. Radi reference, jedno klasično portretno ogledalo dimenzija 40x60cm sa ukrasnom fazetom po ivici (umesto rama) košta između 500 i 800 dinara, zavisno od debljine i kvaliteta stakla. U poslednje vreme se ponuda u staklarskim radnjama znatno proširila tako da preporučujemo da ih posetite: sigurno ćete dobiti neku ideju kada vidite kakvi sve efekti mogu da se postignu izborom tipa stakla, rama, šare za peskiranje…

5. Bilje kao dekorativni element

Prirodna lepota biljaka je nezamenljiva u dodavanju živosti i vesele atmosfere bilo kojoj prostoriji. Kao što znate, biljke su uglavnom veoma jeftine (pogotovu ako dobijete pelcer od komšinice), a kada imate jednu lako ih je proširiti po čitavoj kući.

Posetite nekoliko cvećara ili radnji sa dekorativnim biljem, i pokušajte da zamislite kako bi se neke od tih biljaka uklopile u vaš stambeni prostor. Konsultujte stručnjake i iskusne odgajivače (npr. vašu mamu) koje su biljke najlakše za odgajanje i održavanje, pa se prema tome i odlučite za neku od njih. Za one koji planiraju da svojim biljkama posvete zaista malo vremena, preporučujemo da razmotre ponudu veštačkog cveća koje može da izgleda jednako efektno kao živo, a zahteva samo povremeno brisanje prašine. U poslednje vreme sve popularniji postaju veštački žbunovi i drveće.

6. Promenite presvlake na nameštaju

70018 – Sharp Fit elastična presvlaka za stolicu

Nameštaj je u principu veoma skup tako da ćete teško moći da ga promenite za male pare. Međutim, ono što možete učiniti je kupovina ili šivenje (ako ste vešti) novih presvlaka za nameštaj. Za one koji nisu čuli za tako nešto: one su veoma slične presvlakama za auto-sedišta – jednostavno se navuku preko fotelje, sofe ili troseda, i daju im potpuno novi izgled. Zgodna stvar kod presvlaka je i što se mogu relativno često menjati i prati u mašini za veš.

7. Preuredite vašu kolekciju

Ako ste od onih koji vole da sakupljaju razne kućne predmete i suvenire poput porcelanskih figurica, ukrasnih tanjira, kristalnih čaša itd., možda je krajnje vreme da poput iskusnog kustosa svoju rasutu kolekciju preuredite i sakupite na jedno izložbeno mesto u sobi. Pokušajte da je koncentrišete na jednom mestu i to u manjim grupicama od po 3-5 predmeta, što unosi dodatnu živost kolekciji. Ukoliko je još osvetlite pogodnim osvetljenjem, ovakva kolekcija može postati biser vaše sobe koji će privući pažnju svih vaših posetilaca.

8. Farbanje auto – lakom

Imate li neki stari stočić kome je potrebno farbanje? Da li vam je metalna rešetka kreveta već postala pomalo monotona? Da niste u garaži našli neku staru keramičku ćasu koja vam se sviđa, ali ne znate šta tačno da radite s njom? Pogledajte sve te stvari koje su već jednom nogom u đubretu i zapitajte se da li bi mogli da ih oživite sa malo boje. Za to su najpogodniji auto-lakovi, jer su laki za upotrebu, jeftini, a ima ih u veoma efektnim bojama uključujući metalizirane nijanse i bronzane, srebrne i zlatne tonove.

Ne zaboravite: pri dekorisanju stana sa malo novca, boja je vaš najbolji prijatelj, jer nudi najveću promenu u odnosu na količinu uloženih sredstava i rada.

9. Probajte i neočekivano

Kada ste tanki sa parama jednostavno morate biti kreativni i razmišljati totalno iščašeno da bi postigli efektne rezultate. Ukoliko pažljivo pogledate, nema predmeta u vašem stanu koji se ne može upotrebiti na neki neobičan i krajnje neočekivan način.

Na primer, ja sam imao jedan stakleni stočić kome je drveni ram skroz propao. Umesto da ga bacim, iskoristio sam staklenu površinu tako što sam je postavio na dva velika zemljana ćupa čime sam dobio neobičnu, skoro nadrealnu skulpturu u sobi, koja i dalje ima funkciju stola. Dakle jednostavnom transformacijom se može dobiti iznenađujući i jedinstven efekat.

Sličnih primera ima svuda oko vas, zato držite oči otvorene, a maštu uključenu. Možda ćete u podrumu naići na stari drveni kofer od koga može da se napravi stočić. Možda će komplet starinskih ukrašenih tanjira bolje stajati okačen na zidu nego na kuhinjskom stolu. Najlepše je što u ovakvom razmišljanju nema pravila i što će čak i oni kojima se vaše “šašave” kombinacije ne sviđaju morati da priznaju da su krajnje originalne.

10. Podne obloge

81470 – Drvena podna obloga od 9 elemenata 90x90cm

Ono što takođe može iz korena da izmeni izgled vaše sobe je promena podne obloge. Ukoliko u sobama imate tepihe, razmislite o tome da im zamenite mesta, čak i ako su različitih veličina. Možete razmisliti i o kupovini podnih obloga “od zida do zida” koje ne moraju biti skupe, naročito kad se uzme u obzir njihovo mnogo lakše održavanje i mogućnost menjanja svake 2-3 sezone. Ukoliko imate parket, laminat ili brodski pod, možete nabaviti samo jednu ili dve staze koje će doprineti toploj atmosferi sobe i vizuelno izdvojiti celine u njoj. Na rasprodajama i u prodavnicama tekstila sa greškom često možete pronaći debele krpare koje mogu služiti kao jeftini dekorativni podni prekrivač.

Nadamo se da će vam ove ideje poslužiti kao osnova za razmišljanje o osveženju vašeg životnog i radnog prostora. Važno je da zapamtite da se do idealnog imidža neke prostorije dolazi stalnim promenama i metodom pokušaja i greške. A čak i kad dođete do idealne kombinacije, ona će vam verovatno posle nekog vremena dosaditi ili izaći iz mode. Zato, hrabro u eksperimente! Dokažite da sa malom svotom novca pomnoženom brojnim maštovitim kombinacijama možete kreirati dom u kome ćete se osećati kao milioner.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *